MESKA Blog

„Az agyag emlékszik minden mozdulatra”

Interjú az NTA-kerámia alkotóival

2022. 03. 29.  

Andrea és férje, László – az NTA-kerámia alapítói – 2011 óta vannak jelen termékeikkel a Meskán. Egyedi, kézzel készült és festett kerámiáikat elnézve könnyen támadhat olyan érzésünk, mintha egy különleges időutazáson vennénk részt: alkotásaik egyszerre hordozzák magukon a múlt és jelen, a hagyományokat őrző vidékiesség és a modernség vonásait. Andreát műhelytitkokról és a hivatás adta örömökről is kérdeztük.

Hisztek abban, hogy az agyagnak lelke van?

Közel harminc éve kölcsönösen gyúrjuk, formáljuk egymást, mi az agyagot és az agyag bennünket. Általában mi nyerünk, mert úgy csűrhetjük-csavarhatjuk ezt az egyszerű anyagot, ahogy csak szeretnénk, de persze mindig alázattal, gondoskodással viszonyulunk hozzá, mert azt valljuk, hogy az agyag emlékszik minden mozdulatra és megbosszulja a kemencében, ha nem szeretettel bánunk vele. Igazi szenvedély a miénk, ami egyben a munkánk, a megélhetésünk, a hobbink és a kikapcsolódásunk is. Alkotás közben az elemek segítenek minket: az agyaghoz egy kis vizet adunk, hogy formálhassuk, levegőt, hogy megszáradjon, és tüzet, hogy maradandóvá váljon.

Hogyan osztjátok fel egymás között a feladatokat?

A kerámiáinkat öntjük és korongozzuk, a műhelyben ennek megfelelően alakult ki a munkamegosztás. A nehéz, magas tárgyak elkészítését kizárólag Laci, a férjem vállalja magára, mert bevallom, vannak akkora gipszformáink, melyeknek én már a puszta látványától is elfáradok fizikailag. Laci reszortja még a kemence berakása és kiszedése – ezek nagy precízséget igényelnek, a berakólapok emelgetése pedig férfierőt kíván. A festés és a díszítés, valamint a minták tervezése kizárólag az én feladatom.

Mennyire vagytok kritikusak egymás munkáját illetően? 

Egymás kőkemény kritikusai vagyunk, mégis nagyon jól és harmonikusan tudunk együtt alkotni. Egymásnak mutatjuk meg először a legújabb ötletünket, kritikáinkat építő jellegűnek fogjuk fel, így, ha kérést kell megvalósítanunk, közösen ötletelünk, s jutunk el a kész kerámiáig.

Portékáitokat rengetegen keresik, szeretik és dicsérik, de még a legnagyobb szenvedély is tud kimerítő lenni.

Igen, de nem túlzás, ha azt állítjuk: fáradhatatlanok vagyunk. Hajnaltól késő estig, hétfőtől vasárnapig képesek vagyunk alkotni, de minden este együtt, egymást megvárva csukjuk be magunk mögött a műhelyajtót. Rengeteg alázat, kitartás, türelem kell ehhez a hivatáshoz. Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, de soha nem adtuk fel az álmainkat. Kitartóan meneteltünk előre a céljaink felé, és végül a kemény munkának mindig meg lett a gyümölcse.

Több világrendezvényen – a sport, a film és a folklór terepén – képviseltétek országunkat kerámiáitokkal. Miben erősítenek meg benneteket ezek a felkérések?

Ezek az igazi szakmai visszaigazolások számunkra. Az mutatják, hogy jó az út, amin járunk, s hogy a kerámiáinkat látva képesnek tartanak minket arra, hogy ezeknek a felkéréseknek eleget tegyünk. A legfontosabb visszajelzéseket persze a megrendelőinktől kapjuk. Van úgy, hogy néha elakadok alkotás közben, ilyenkor újraolvasom a tőlük kapott kedves üzeneteket, mert mindegyik motivációt, boldogságot és újabb lendületet ad.

Gyermekeitek bizonyára az anyatejjel szívták magukba az alkotás örömét. Ők is érdeklődnek a kerámiakészítés iránt?

Friderika már felnőtt, Dorina is csak centikre van a felnőtté válástól, Liza – a legkisebb – is bontogatja már a szárnyait. Mindig is imádták összeagyagozni magukat a műhelyben, és sok alkotás került ki a kezük alól. A műhelyben együtt töltött idő során rengeteget nevettünk, emellett a lányok kitartást, precizitást és kreativitást tanultak tőlünk. Ha fesztiválra kellett mennünk, jöttek velünk. Nem kerámiák készítésében, hanem az élet más területein keresik a boldogságot, de ez így van jól. A legnagyobb lányunk egyetemre jár, a középső kommunikáció és média szakra, gyakornok egy ifjúsági magazinnál. Nagyon nehéz nekik, sokszor sokkal nehezebb, mint nekünk. Viszont minden erőnkkel támogatjuk, bátorítjuk, segítjük őket. Mi abban hiszünk, hogy fontos, hogy minden gyermek a saját útját találja meg és járja végig. Akkor is, ha a választott út néha rögös. Mi is így éltünk és élünk, és ezt a példát szerettük volna mutatni mindhárom királylányunknak. „Elesni, koronát igazítani, tovább menni.”

Hogyan ajánlanátok ismerőseiteknek a Meskát?

A Meska egy igazán jól működő online piactér, folyamatosan bővülő közösséggel, ahova öröm tartozni. Az alkotóknak/eladóknak lépést kell tartaniuk a legújabb trendekkel azért, hogy sikeresek lehessenek, tudniuk kell folyamatosan megújulni, és fontos a folyamatos médiajelenlét is – melyet a Meska biztosít az alkotóinak –, hogy megtaláljanak, hogy rendeljenek tőlünk. Annak érdekében pedig, hogy a vevők visszatérjenek hozzánk, kedvességre és szívélyes kapcsolattartásra van szükség.

Vásároltatok már valamilyen kincset a Meskáról?

Évekkel ezelőtt találtam rá egy fiatal lányra, aki újrahasznosított ékszereket készít bicikligumi-belsőből. Rabja lettem, és az általa a Meskán hirdetett összes fazonból beszereztem egyet – azóta minden egyes nap ezeket a fülbevalókat viselem, váltogatom.

A Meskán az NTA-kerámia kézműves boltjában utcanév-táblákat, konyhafelszereléseket, faliórákat, lámpavázákat,kerti- és ajtódíszeket is találsz. Böngéssz kedvedre: https://www.meska.hu/shop/ntakeramia

Nézz körül az NTA kerámia boltjában!. Válogass szépséges konyhai és fürdőszobai szettek közül, vagy szerezd be a neked legjobban tetsző egyedi kültéri dekorációt!

Szerző: Jónás Ágnes