MESKA Blog

Tíz híresség, akik állítják: a kézművesség olyan, mint a fejben jógázás

2022. 03.28.

Noha a modern kütyük egyre inkább hozzátartoznak pörgős mindennapjainkhoz, a kézművesség nemhogy hanyatlik, hanem egyenesen reneszánszát éli. Óriási az igény a kézzel készített ajándékokra, a kézműves workshopokra és a kézműves-designer online piacterekre. A hollywoodi sztárok már évek óta kreatív módon ütik el az időt, mert jól tudják, hogy alkotói folyamat közben – legyen az kötés, horgolás, festés, korongozás, vagy épp fafaragás – normalizálódik a vérnyomás, tartósan oldódhat a stressz és a pánikroham, fejlődhet a szociális érzékenység és a memória, ráadásul még endorfin is szabadul fel a szervezetben.

Akik nem félnek összepiszkolni a kezüket

Sharon Stone állítólag ki nem állhatja a tétlenkedést. A pandémia idején szüksége volt valamire, ami segít átvészelni neki a bizonytalan időszakot, így visszatalált hobbijához, a festészethez. Kicsit furcsálljuk, hogy kedvenc eszköze a sminkecset, mely az Iconic London make up szettjéből való, de fogjuk arra, hogy ez is része a színésznő kreativitásának!

Sharon Stone műtermet alakított ki otthonában Fotó: Artnet News

Pierce Brosnan nem egy sajtótájékoztatón elmondta már, hogy eredetileg festőművész szeretett volna lenni. Bár a filmiparban futott be karriert, és remekül bevált 007-es ügynökként, mégis fenntart magának egy műtermet, ahol hobbijának hódolhat. Az általa festett képeket meg is lehet vásárolni, a befolyt összeget a színész jótékony szervezeteknek ajánlja fel.

Pierce Brosnan (@piercebrosnanofficial) Instagram

Brad Pitt, amikor épp nem forgat, vagy nem kávét reklámoz, szenvedélyének,a fazekaskorongozásnak hódol. Állítólag Angelina Jolie-val való szakítása után is sokat segített neki a folyamatos alkotás, mert rendre relaxált állapotba került, sikerül „befelé” figyelnie. Egy tágas fazekasműhellyel is rendelkezik, ahová néha Leonardo DiCapriót is áthívja. A korongozás mellett a színész rajong a belsőépítészetért, emellett még fémből készült szobrokat is gyűjt.

A 38 éves színész, forgatókönyvíró és rendező Seth Rogan évekkel ezelőtt indította el saját kerámia vállalkozását. Színpompás vázái, hamutartói olyannyira népszerűek, hogy alig győzi teljesíteni a megrendeléseket.  Portékáit egy internetes oldalon árulja 85 dollárért. Virágvázái egy részét maga készíti, egy részüket pedig Kínában, az ő tervei alapján gyártják.

Forrás: settwitter_Seth Rogan_Twitter

A kötözködők

A kötés ma már nem csupán a nagyik kiváltsága, a fiatalabb nemzedék és a középkorúak is egyre inkább rákapnak. Ryan Gosling például sálakat köt. Egy forgatás szüneteiben tetszett meg neki a tevékenység, és azóta nincs megállás. Saját bevallása szerint, ha nem színészettel foglalkozna, akkor valószínűleg a kötögetésben szeretne kiteljesedni, mert meditatív állapotba hozza, kitartásra és türelemre tanítja.

Ryan Gosling Fotó: EastNews

Julia Roberts is gyakran érkezik filmforgatásokra különböző színű fonalgombolyagokkal. A felvételek szüneteiben szeret elvonulni, és csendben kötögetni. Számára ez nagyon intim idő, amit szereti, ha tiszteletben tartanak.

Sarah Jessica Parker a negatív gondolatokat szokta kézimunkázással, azon belül is kötögetéssel elűzni. Kolléganője, a Szex és New York másik sztárja, Kristin Davis szoktatta rá. „Nem azért horgolok, mert égető szükségem van még egy pulóverre, hanem, mert ilyenkor teljesen kikapcsolok, és megoldást találok az engem foglalkoztató problémákra” – vallja a színésznő.

Katherine Heigl talán a legelhivatottabb alkotó Hollywoodban – ezt leginkább a képen látható „szolid” fonalgyűjteménye támasztja alá.

A DIY-rajongók

Paris Hilton scrapbookolásban találta meg a tökéletes kikapcsolódást.  A scrapbooking nem más, mint kreatív albumkészítés. A lényege, hogy a scrapbook oldalak és albumok készítője a saját szemszögéből dokumentálja az életét, a vele történteket, az érzéseit, a hangulatait. Olyan, mint egy mindentudó narrátor, aki a saját életének könyvét lapozgatva mesél. A leírt sztorik kiegészíthetők fényképekkel, speciális matricákkal, 3D díszítőelemekkel, tárgyi emlékekkel.

Paris Hilton és az ő emlékkönyve_ Fotó: brit.co

Katie Holmes előszeretettel batikol pólókat és nadrágokat, és maga készíti a születésnapi dekorációkat is. Mostanra lányát, Surit is „megfertőzte” a batikolással – nemrégiben izgalmasan díszített szettben örökítették meg magukat.

Katie Holmes, lányával, Surival_ Fotó: Katie Holmes/Instagram_Astrid Stawiarz/Getty

Ha te is szeretnél Paris Hiltonhoz hasonlóan scrapbookolni, nézz körül a Meskán, és válassz emlékkönyv-kínálatunkból

Szerző: Jónás Ágnes

Felhasznált irodalom: https://www.brit.co/celebrities-who-diy/