MESKA Blog

„A kalocsai mintával hímzett ruha az abszolút favorit”

2023. 04.03.

Andrea és Noémi testvérek, a másik közös pont pedig, hogy együtt vezetik annobaby névre keresztelt vállalkozásukat, immár 11 éve. Olyan egyedi tervezésű menyasszonyi ruhákat, menyecske- és alkalmi ruhákat készítenek, melyek viselése kényelmes, hangsúlyozza viselőjük egyéniségét, nőiességét, ugyanakkor megvan bennük az a bizonyos plusz, ami csak az annobaby-re jellemző. Kiváló minőségű, külföldről beszerzett alapanyagokkal dolgoznak, maximális igényességgel. Most Andrea meséli el, hogyan vezetett útjuk a Meskára, milyen extrém kérésekkel szembesültek eddig, s milyen volt a saját menyasszonyi ruhájuk annak idején.

Kislánykorodban volt fix elképzelésed arról, hogy milyen ruhában szeretnél majd férjhez menni?

Konkrét elképzelésem nem volt, de már akkoriban is szerettem a szép ruhákat, és általános iskolás koromtól fogva része az életemnek a varrás. Húgomnak, Noéminek szintén remek érzéke van az alkotáshoz, roppant kreatív.

A Meskán 2014-ben nyitottatok boltot. Mi adott inspirációt a saját vállalkozás elindításához és a kézműves-design platformon való megjelenéshez?

Az annobaby-vel a saját, egyedi elképzeléseinket szerettük volna megvalósítani. Tudtuk, hogy szívvel-lélekkel, a minőséget szem előtt tartva készítünk minden egyes ruhát. Úgy is mondhatnám, hogy mi nem ruhákat gyártunk nagy mennyiségben, szériában; sokkal inkább a lelkét szeretnénk megfogni a tervezésnek. A Meskát is az egyediség, a kézművesség, a minőség és az esztétikum vezérli, vagyis ugyanazok az értékek fontosak mindkettőnknek. A Meskáról egy ismerősünk mesélt, aki akkor már fent volt az oldalon mint alkotó. Megnéztük az oldalt, és rögtön mondtuk: itt a helyünk! A döntésben közrejátszott az is, hogy már akkor fontosnak éreztük a folyamatos médiajelenlétet, hogy megtaláljanak, hogy rendeljenek tőlünk.

Mi az elsődleges szempont a ruháitok készítésénél, vagyis mikor számotokra egy alkalmi ruha?

Amikor a vevő arcán őszinte mosoly jelenik meg, mert ez azt jelzi, hogy a mérettől kezdve az anyagon át a legapróbb részletekig minden olyan, amilyennek lennie kell.

Miként osztjátok meg a feladatokat egymás között?

Együtt ötletelünk, tervezünk, varrunk. Van, hogy egy anyag, vagy egy csipke indítja be a fantáziánkat. Noémi szerezi be az anyagokat külföldről, én rajzolom meg a ruhát, aztán megterveztetjük a hímzést egy hölggyel, akivel már hosszú évek óta dolgozunk együtt. A gyöngyöket és tüllöket, mint korábban említettem, a legkisebb húgom varrja fel. Kutatjuk a szép anyagokat, nyitottak vagyunk a trendekre, valamint a fotózásra is kiemelt hangsúlyt fektetünk. Minden részfeladatot szívvel-lélekkel csinálunk, és számunkra evidens hogy a tudásunk legjavát kell nyújtanunk.

Egyedi elképzelés alapján is vállaltok ruhakészítést. Volt már példa extrém kérésre?

Hogyne! Készítettünk már esküvői ruhát a Fradi színeiben. Kihívásnak éltük meg, és örömmel tettünk eleget a felkéréseknek.

Hazánkba is kezd divatja lenni a színes esküvői ruhának. A magyar hölgyek mennyire nyitottak rájuk?

Egyre bátrabbak. Rózsaszín, fekete, barackszínű és bordó csipkével is kértek már ruhát.

Kreációitok között bizonyára vannak „slágerek”.

A hátul fűzős piros-fehér kalocsai mintával hímzett menyecskeruha és esküvői ruha az abszolút favorit, de nagyon kedvelik a kalocsai mintás nyakdíszeket, csokornyakkendőt és nyakkendőt is. A piros-fehér ruhák apró mintaelemeit Noémivel közösen találtuk ki és terveztük meg a szabásmintára, és nagyon örülünk, hogy ez a menyasszonyok körében is sikert arat.

Jóval nagyobb a konkurenciátok ma, mint a Meskához csatlakozáskor. Tartottatok attól, hogy koppintják a stílusotokat?

Ez mindig benne van a pakliban, de nyugodtak vagyunk, mert tudjuk, hogy csak kevesen varrják meg azt a minőséget, amit mi.

Mi az, amit ebben a hivatásban te személy szerint a legjobban szeretsz?

A pozitív visszajelzéseket, mert újabb lendületet adnak az alkotáshoz. Amikor menyasszonyoktól olyan üzeneteket kapunk, hogy „a ruha minden várakozásomat felülmúlta”, az nekünk óriási elismerés! Egyszer szalagavatóra vásárolt tőlünk ruhát egy lány, majd évekkel később az esküvői ruháját is velünk készíttette, és ez csak egy példa a sok visszatérő vásárló közül.

Neked milyen volt az esküvői ruhád? Netán Noémi tervezte?

Az én esküvőm 30 éve volt, Noémié 13 éve. Én az akkori kornak megfelelően uszályos, csipkés, puffos ujjú ruhát viseltem. Amikor Noémi ment férjhez, a kiegészítőket – a fátylat és a bolerót – én készítettem. Szerencsére maximálisan elégedett volt velük.