MESKA Blog

10 videó készítési TIPP kezdőknek

Napjainkban a rövid videók szárnyalnak. Gyorsan és hatékonyan adhatóak át információk általuk. Szinte bármelyik platformon szeretnéd népszerűsíteni kézműves, design és egyedi termékedet, kihagyhatatlan lehetőség. A művészi videóktól kezdve lehetnek viccesek és meghatóak is. Fontos a mondanivaló és a kép minősége. Kezdők számára most tippeket és inspirációt is hoztam. Vágjunk is bele!

Mire lesz szükséged?

  • Okostelefonra, aminek a fotó- és videó tudásával képben vagy. Érdemes utánanézni, mit is tud a kezedben lévő készülék. Bár sok dolgot automatikusan is tudnak ezek a kütyük, jó ha tudod, mi történik felvétel készítése közben.
  • Természetes fényt adó helyszínre. Ez lehet akár https://www.meska.hu/s/haz-kert/c-897, terasz, de az ablak előtti fényviszonyok is megfelelőek lehetnek.
  • Inspirációkra, amik elindítanak egy kreatív úton és könnyebben meg tudod majd jeleníteni azt, amit elképzeltél a fejedben.
  • Nem feltétel, de ha szükségégét érzed, telefon állványt is használhatsz.

Kezdjük néhány olyan alapvető információval, amit jó tudnod, mielőtt belekezdesz a videó készítésbe:

  1. A kezdet: Vegyél fel egy rövid részletet, majd nézd vissza azt. Kicsit gyakorold, hogy ráérezz a mobiltelefonod kamrájának tudására.
  2. Pozíció: A  telefont álló helyzetben tartsd. Ez a felvétel mód lesz alkalmas Reels, TikTok és YouTube shorts feltöltésére.
  3. Hosszúság: A felvétel maga elegendő, ha pár perc hosszúságú. A megvágott, kész videó nem kell, hogy több legyen 1-2 percnél. Ugyanis ennél hosszabb videók esetén meg van rá az esély, hogy a néző elveszíti az érdeklődését és nem nézi tovább. Ez esetben a sok energia, amit belefektetsz, elveszhet.
  4. Hangok: Videó készítés közben ügyelj a hangokra. Ha használni szeretnéd a videó eredeti hangját, akkor érdemes csendes, egyenletes hangokat terjesztő helyen készíteni a felvételt. Ha éppen felveszed, miközben dolgozol és az egyik folyamat hangja  kellemesen cseng, de a másik folyamatban hangos zörgés hallatszik, elronthatja az élményt. Mivel a zenés és a hangalámodással készült videók trendjét éljük, ne aggódj, ha a hang nem megfelelő, tehetsz alá zenét, vagy beszélhetsz, narrálhatod a saját videódat. Ez utóbbi személyesebbé és érdekesebbé teszi majd a videót.
  5. Feliratozás: Minden esetben javaslom, hogy feliratozd a látottakat. Nem tudhatod, hogy hanggal, vagy némán fogja megnézni valaki, illetve az írott szöveg hamarabb megragadhat. 
  6. Koncepció: Érdemes előre kitalálni, hogy mit szeretnél a videóddal elmondani, üzenni a nézőnek. Utólag is lehet új értelmet adni 1-1 felvételnek, de ha előre gondolkodsz, gyorsabban tudsz jó felvételeket készíteni.
  7. Miről? Bármiről, amiről úgy gondolod, érdekes lehet azok számára, akik nem ismernek téged, a műveidet és az alkotásaidat. Ezzel kapcsolatban hoztam neked néhány inspirációt Instagram alkotóktól. Ehhez görgess le!
  8. Kamera: A telefon hátlapi kameráját használd akkor is, ha saját magadat szeretnéd “selfie” módban videózni. Ezek a kamerák általában jobb minőséget garantálnak. Ha nem vagy magabiztos, amikor nem látod magad, tedd fix helyre a kamerát és fotózd le magad időzítővel. Így pontosan látni fogod, hova állj vagy ülj ahhoz, hogy a képről ne lógj ki.
  9. Kapcsolj ki minden értesítést, amikor felvételt készítesz, hogy biztosan ne zavarjon meg semmi az alkotás közben.
  10. Inspirálódj másoktól! Itt több lehetőséged is van. Konkrét videót készíthetsz egy másik videó alapján, megjelölve azt, akinek a felvételeit reprodukálod, vagy inspirálódsz és elindít benned egy gondolatot, amiből megszületik a saját forgatókönyved.

Inspirációk kézműves termékek alkotóinak:

A kamerát egy pozícióba beállítod, elhelyezkedsz egy olyan területen, ahol jók a fények (első sorban természetes fény) és elkészíted az egyik terméked.

Elegendő, ha csak néhány részletet mutatsz meg. Maradjon izgalmas a néző számára a teljes folyamat.

VIDEÓ ITT

  1. Folyamat arról, hogyan készül
  2. Részletek, amik látványosak
  3. Végeredmény, amit az elején nem is sejtettél

A Meska egy online piactér. Ez esetben nem tud érvényesülni  személyes találkozó a vásárlást megelőzően.

Amikor alkotóként, eladóként megmutatod, hogyan dolgozol, ki áll a termékek mögött, a leendő vásárlód társítani tud a portékához arcot.

Ettől a terméked személyesebbé válik.

VIDEÓ ITT

Amennyiben a terméked bármilyen problémára megoldást kínál, feltétlenül mutasd meg videóban.

A vásárlók keresik, mire van szükségük. Mutasd meg, miért vásárolja meg a te alkotásodat.

VIDEÓ ITT

Remélem kedvet kaptál ahhoz, hogy megragadd a telefonodat és készíts a termékeidről 1-1 felvételt. Ha Meska eladó vagy, szeretettel várjuk videó tartalmadat a martina@meska.hu emailcímre. Szívesen használnánk social media felületeinkent, népszerüsítve a termékeidet is.