MESKA Blog

Van olyan vásárlóm, aki minden évben kér tőlem tulipánokat

2023.03.06.

Ha egyszer egy üzlet beindul… A közgazdász végzettségű Abonyi-Tóth Fruzsina évekkel ezelőtt egy délután elhatározta, hogy készít néhány textil tulipánt, csak, hogy egy kissé feldobja otthonát tavaszi dekorációval. Az alkotói folyamatot olyannyira megszerette, hogy egyre több és több tulipánt készített, majd – mivel számos pozitív visszajelzést kapott – létrehozta önálló FDesignbyFruzsina nevű vállalkozását. A filc- és textilpaletta az évek folyamán egyre bővült: Meska boltjában csodaszép gyümölcsök, zöldségek, ünnepi dekorációk is kaphatók, a vásárlók nagy örömére.

Honnan jött az ötlet, hogy pont ezt a kézműves ágazatot válaszd?

Az egész hobbinak indult. A kedvenc virágom a tulipán, így egy délután kitaláltuk a családom nőtagjaival, hogy készítünk pár darab textil tulipánt tavaszi dekorációnak az otthonainkba. Ez már jó pár évvel ezelőtt történt, azóta mellékállásban vállalkozó vagyok, vagyis már nem csak magunknak alkotok szívvel-lélekkel, hanem másoknak is. A tavasz már évek óta a tulipánokról szól: nőnapra, anyák napjára, bölcsis köszönőajándéknak nagyon szeretik a vásárlók a tulipánjaimat, de sokan választják esküvői köszönőajándékként is. Nyáron levendulával töltött illatosítókat is készítek, korábban készültek dinnyeszeletek, tavaly pedig körték és kukoricák is.

Az őszi szezonra pedig élethű textil sütőtökkel töltötted fel a boltod kínálatát, és, hát ne menjünk el az egyedi mintavilágú textil szaloncukrok mellett sem!

A halloween és a karácsony miatt novembertől a tököké és a textil szaloncukroké a főszerep. Nem mellesleg a Meskán az első eladásaim textil szaloncukrokból voltak a kezdetekkor. Igyekszem figyelni a hazai és külföldi trendeket, igazodni az aktualitásokhoz, az ünnepekhez.Az említettek mellett textil fenyőfákat is varrtam tavaly illatos fahéjszárral, amiket szintén nagyon szerettek a vásárlók. Nagyon sokan adják ajándékba is a termékeimet. Boldogsággal tölt el, hogy az elmúlt években sok család karácsonyfáját és asztalát díszítették az általam készített alkotások.

Hogyan készülnek ezek a szépségek? Milyen eszközökkel formázod a textilt és mit használsz töltőanyagnak?

Az alkotáshoz szükséges anyagokat nem csak Magyarországról szerzem be. Évente kiutazunk Csehországba, és onnan hozok különleges vásznakat. A textileket saját szabásminta alapján vágom méretre. A gépi varrásban és alkotásban anyukám nagyon sokat segít. Miután előkészítettük a tulipán fejet és levelet, a szárát bevonom textillel, majd ezután rávarrom a fejet és a levelet; tömőanyagként szilikonizált golyót használok. A szaloncukrok pamut csipkét kapnak, majd a varrás után őket is szilikonizált golyóval töltöm meg és arany vagy ezüst zsineget kötök rájuk.

Mi inspirál egy-egy alkotás elkészítésénél?

Az alkotás öröme, és a sok-sok kedves szó, értékelés, komment, amit a vásárlóktól kapok. Mindegyikért nagyon hálás vagyok, és igyekszem a dicséretre a jövőben is rászolgálni. Egyébként azt tapasztalom, hogy, aki tavasszal rendel tőlem, az visszatér ősszel és télen is. Sőt, van olyan vásárlóm, aki minden évben kér tőlem tulipánokat és szaloncukrokat.

A termékcsomagolás az egyik leghatékonyabb marketingeszköz – egyetértesz ezzel az állítással?

A csomagolás rendkívül fontos, erőteljes kommunikációs és figyelemfelkeltő eszköz, ami az alkotó helyett is beszél, üzen annak személyiségéről, munkájáról. A dobozokra saját FDesignbyFruzsina logós matricát ragasztok és köszönőkártyát is teszek a pakkba. Sok pozitív visszajelzés érkezik, amiben a csomagolást is dicsérik – valószínűleg érzik, hogy valami különleges, egyedi dolognak lehetnek így a részesei.

Az alkotásaid szinte „kiugranak” a kirakatból a fotóknak köszönhetően. Látszik, hogy kifejezetten nagy hangsúlyt fektetsz a kompozícióra, a beállításra. Te magad készíted a képeket?

Igen. Az évek folyamán beszereztem hozzá a szükséges felszerelést és kellékeket. Szerintem a termékek az első pillanattól meg kell, hogy szólítsák a vásárlót, fel kell hívják magukra a figyelmet. Egy állásinterjún is az első benyomás a legfontosabb.

Kevéssel nőnap előtt jelenik ez az interjú. Számodra mit jelent Nőnek lenni?

A nő éppolyan nélkülözhetetlen és értékes, mint a férfi. Nőnek lenni az egyik legkalandosabb és legbonyolultabb feladat, hiszen számos szerep vár ránk. Ha jól csináljuk, kiteljesedhetünk nőként, anyaként és munkavállalóként egyaránt.

Ha egy ismerősöd töprengene azon, boltot nyisson-e a Meskán, vagy sem, hogyan próbálnád őt meggyőzni arról, hogy igenis érdemes meskázni?

Talán azzal, hogy az utóbbi években egyre nagyobb kereslet mutatkozik a kézzel készült egyedi termékek iránt. A Meska Magyarországon a legjobb és a legnagyobb online piactér, ahol kézműves termékeket lehet vásárolni. Szerintem lassan az is tudja a Meska szlogenét – kézműves design piactér –, aki még nem regisztrált az oldalra, vagy még soha nem vásárolt. Az oldalon számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt években, aminek köszönhetően rendkívül felhasználóbarát lett a felület. Én csak jót tudok mondani a Meskáról, és hálás szívvel köszönöm, hogy a csapat tagja lehetek!

Nézz körül FDesignbyFruzsina kézműves boltjában, és válogass szebbnél szebb textil tulipánok és zöldség-gyümölcs-dekorációk között!