MESKA Blog

Továbbadni a famegmunkálás hagyományát

Interjú a Tündekor egyik alapító-alkotójával, Tündével

2022. 04. 26

Tünde és Szabolcs a Tündekor Hajdúböszörmény alapító-alkotói eredetileg csak egy kis helyi vállalkozásban gondolkodtak, de a Meskának köszönhetően már az egész ország területéről rendelnek tőlük. Termékpalettájukon születés- és névnapi ajándékoktól kezdve az esküvői dekorációkon át a bőrből készült és nyomtatott szépségekig szinte minden megtalálható, ráadásul egyedi vásárlói kéréseket is örömmel teljesítenek. Tisztelettel bánnak a kezük alatt formálódó fával, a famegmunkálás hagyományait pedig gyermekeiknek is igyekeznek átadni.

Kedves Tünde, áruld el, kérlek, hogyan vezetett az utatok a kézművesség, pontosabban a lézergravírozás és a famegmunkálás területére!

Amikor a lányunk kétéves lett, felmerült bennem az igény, hogy ismét munkába álljak. Eredetileg vendéglátás-idegenforgalom szakon végeztem, de nem szerettem volna ebben a szakmában elhelyezkedni, ezért inkább elkezdtem tanfolyamok után kutatni. Rá is bukkantam egy dekoratőr képzésre, ahol életemben először találkoztam a grafikai tervezéssel, és nagyon megszerettem. A férjemmel átgondoltuk, milyen területeken tudnám hasznosítani a megszerzett tudást. A gravírozás mellett döntöttünk, mert így lehetőségünk nyílik szép, különleges és személyre szabott termékek elkészítésére, famegmunkálásra. 2020 decemberében megvásároltuk első kis gépünket – így indult a Tündekor-Hajdúböszörmény. Eredetileg egy kis helyi vállalkozást képzeltünk el, de a Meskának köszönhetően már az egész ország területéről rendelnek tőlünk.

Időtök nagy részét fával töltitek, nap mint nap formáljátok, érintitek, szemlélitek, és beszívjátok az illatát. Szerintetek miért lehet tisztelni a fát?

A fa időtálló, természetes anyag, emellett különleges és számos felhasználási módja van. Termékeinket a környezettudatosság figyelembe vételével készítjük, éppen ezért kizárólag ültetvényeken termesztett faalapanyagot vásárolunk. A magyar népművészet terén a famegmunkálás nagyon régi hagyományokra tekint vissza, ami a mai kézműves mestereknek köszönhetően a következő nemzedékekhez is eljuthat. Mi azt valljuk, hogy fontos életben tartani a kézműves hagyományokat, s azon vagyunk, hogy az alkotásban lelt örömünk által mi is átadhassuk ezeket a saját gyermekeinknek.

Milyen szépségekkel találkozhat, aki betér a boltotokba a Meskán?

Alapvetően csakis fából készült termékek gyártásában gondolkodtunk, de mostanra lézergravírozott plexi- és üveglapok, tollak és bőrből készült szépségek, valamint nyomtatással készített ajándékok is megtalálhatók már nálunk, ilyenek például esküvői meghívóink, vagy ültetőkártyáink.

Diófából készült esküvői gyűrűtartótok láttán szerintem nincs az a szív, amely nagyobbat ne dobbanna! Mennyi időbe telik megalkotni? Egyáltalán hogyan osztjátok fel egymás közt a feladatokat?

A legtöbb terméket szerencsére már elég gyorsan el tudjuk készíteni (a Meskán 5 nap van feltüntetve, de 2-3 nap után postára szoktuk adni), mivel beruháztunk egy nagyobb gépbe. Szükség volt rá a sok megrendelés miatt.  Egy díszdobozt kicsit több idő elkészíteni. Ha kezeljük a fát lazúrral vagy páccal, akkor annak van egy bizonyos száradási ideje, ezt követően pedig a ragasztás szintén hosszabb időt vesz igénybe.

A vásárlóink igényeit igyekszünk mihamarabb kielégíteni, egyedi kéréseket is örömmel teljesítünk. Minden megrendelővel személyesen vesszük fel a kapcsolatot: először küldünk egy látványtervet, aminek a jóváhagyása után kezdjük el a gyártást. A vásárlók egyébként nagyon szeretik, hogy a rendelés kezdetétől közvetlen kapcsolatban vagyunk velük.

A tervezésért, az esztétikai mozzanatokért én felelek: az internetről gyűjtök ötleteket, amiket a magam elképzelése szerint újragondolok. Ezt követően Szabolcs megnézi, hogy az általam kitaláltak kivitelezhetők-e a gyakorlatban. Amennyiben igen, úgy a tervet előkészítem a gyártásra, majd Szabi csiszol, ragaszt és fest, de, ha időm engedi én is besegítek. 

Szabolcs alkotás közben (famegmunkálás, ragasztás

Úgy tudom, nemrég kaptatok egy nagyszabású felkérést…

Igen, egy közel 100 fős esküvő teljes dekorációjának készítésre kaptunk felkérést. A leendő házaspár azt kérte, minden fából legyen. A tanúfelkérőtől, a meghívókon a köszöntő táblán és az ültetési renden át még a szülőköszöntő ajándékokat is mi készíthetjük el. Szép kihívás! Ennek a munkának köszönhetően még több termékkel fog bővülni a terméklistánk.

Minden alkotónak mást jelent a siker. Számotokra mit?

Azt látom, hogy ezen a területen óriási a verseny. Amikor a kézműves piacon található számos hasonló alkotás közül a vásárló a mi termékünket választja, az már önmagában siker és elismerés, hiszen ez annyit tesz, hogy valamiért az általunk készített verzió fogta meg. Továbbá nagyon jóleső érzés, amikor pozitív visszajelzéseket olvashatunk. Sokan nem csupán a nyilvános Meska-felületen értékelnek bennünket, hanem veszik a fáradtságot és külön üzenetet vagy e-mailt is írnak nekünk, és ezért mi nagyon hálásak vagyunk.

Szerintetek mi az a bizonyos plusz a Meskában, amit másutt egy eladó nem találhat meg?

A Meskának nagy neve van a hazai kézműves terepen. Kialakult róla egy pozitív kép a vásárlókban, abszolút megbízhatónak tartják, és emiatt szívesen rendelnek innen. Mindez nekünk, eladóknak nagyon nagy segítség, főleg a bolt indulásakor.

Nézz körül a Tündekor Hajdúböszörmény boltjában! >>> Ha szeretnél különleges lézergravírozott dekorációt, fából készült öröknaptárt, nászajándékot, vagy szülőköszöntő ajándékot, akkor itt biztosan megtalálod a megfelelőt!

Szerző: Jónás Ágnes