MESKA Blog

Karafiáth Orsolya imádja a Meska egyedi termékeit

Interjú Karafiáth Orsolyával

2022.04.25.

Az excentrikus Karafiáth Orsolya író-költő ritkán jelenik meg nyilvános helyen paróka, vagy figyelemfelkeltő, egyedi ruhadarab nélkül. Elmondása szerint ez egyszerre szerep, illetve a valódi személyisége. Idén vásárlás-elvonókúrát tart, mégis van egy rafinált módszere arra, hogy hozzájusson az általa kiszemelt Meska-termékekhez.

A gyerekek többsége az óvodai és iskolai évek alatt imád festeni, rajzolni, só-liszt gyurmából figurákat készíteni, gyöngyöt fűzni, vagy a tenyerét gipszbe nyomni. Te hogy voltál ezzel, mennyire vont bűvkörébe az alkotás öröme?

Szerettem alkotni, például makramézni, és hat évesen megnyertem egy rajzversenyt is a sünimmel a Vajdahunyad Váránál, de mások mindig ügyesebbek voltak nálam, és ez elvette a kedvem. Az alkotás nálam máshol, az írásnál csatornázódott be. Anyukám volt az, aki rendszeresen varrt és horgolt nekem egyedi ruhákat, és a későbbiekben is úgy alakult, hogy mindig mások – főként a barátnőim – leptek és lepnek meg a kézműves munkáikkal. El vagyok kényeztetve!

Viszonylag ritkán láthatunk téged paróka, extravagáns, egyedi ruha, smink és ékszerek nélkül. Honnan és miért ez a folytonos metamorfózis iránti vágy?

Fontos számomra, hogy a projektjeimhez kialakított színpadi világ és a megjelenésem egységet alkossanak a produktumaimmal.  Egy könyvbemutatóhoz, egy felolvasó esthez, vagy egy kiállítás megnyitóhoz mindig gondosan megterveztetem az öltözékem és a kiegészítőket. Bizonyos alkotókkal évek óta együtt dolgozom, mert értik és érzik az ízlésem, s mert bízom a szakértelmükben. A stílusom valóban nagyon eklektikus és egyedi. Előnyben részesítem a fekete ruhákat, mert színes kiegészítőkkel, egy nagyobb kendővel, vagy övvel gyakorlatilag egy új darabot tudok varázsolni belőlük.

Elvis-sorozat

A ruhatáram egy része vintage stílusú darabokból áll. Még régebben egy ismerősöm felvásárolt hagyatékokat, amikből kaptam én is. Képzeld, még olyan abroncsos estélyi ruhám is van, amit a harmincas években hordtak! De ugyanebből az időszakból vannak cipőim és ékszereim is. Ha magamra öltök egy múlt században készült, vagy egy mai vintage stílusú ruhát, azonnal komfortosan érzem magam bennük, és ugyanennyire rajongok a ’20-as, ’30-as évek filmjeiért, nő- és férfiideáljaiért is. Fogalmam nincs, miért lehet ez.

Talán érdemes lenne visszavezetni téged az egyik előző életedbe.

Igen, lehetséges, hogy korábban Charlestont táncoltam, vagy szivaroztam egy füstös bárban (nevet).

Számos alkalommal tettél már kitérőt irodalmon túli művészeti területekre. Rendszeresen nyitsz meg tárlatokat, kortárs művészet aukciókat, és voltál fővédnöke kiállításnak is. Íróként hogyan tudnak téged táplálni, gazdagítani ezek az élmények?

Teljes mértékben! Komoly inspirációforrás számomra az olvasás mellett a festészet, a szobrászat és más művészeti ágak, de még a zene is. Előszeretettel dolgozom kortárs művészekkel, így Koronczi Endre képzőművész, festő, grafikussal, akinek szélrajzai legújabb, Egymás könyve – Amikor összegyűrtük az eget című könyvem lapjait díszítik. De ott van például Szilard Isaak Svájcban élő magyar festőművész barátom is, akinek rajzaihoz én írtam versciklusokat. A kortárs női alkotók szintén inspirálóan hatnak rám, ilyen többek között Somogyi Réka divattervező és festő, Fehér Beatrix, vagy Ágoston Stefánia divattervezők. Értékes művészi összetalálkozások ezek, és én odafigyelek arra, hogy ápoljam ezeket a kapcsolatokat.

Tudom rólad, hogy imádsz vásárolni, többek között a Meska az egyik kedvenc „vadásztereped.” Miket sikerült tőlünk eddig begyűjtened?

Nem egyszerűen imádok vásárolni, konkrétan vásárlásfüggő voltam/vagyok. Idén tettem magamnak egy fogadalmat, miszerint nem veszek több csecsebecsét és ruhát. Rájöttem, hogy az elmúlt években túl sok energiát fektettem a külsőségekbe, így mostanság igyekszem, szortírozni a dolgaimat, igaz, a kézműves alkotásoktól nincs szívem megválni. Ami egyedi és nekünk készül, akkor is megőrizzük, ha alig van hely a lakásban. És bevallom, még vásárlás-stop alatt is sikerül megtalálnom a rést a pajzson! A barátnőimet kérem meg, hogy vásároljanak nekem kézműves termékeket (nevet).

A Meskán minden alkalommal szuper dolgokra tettem szert. Vásároltam már ruhát, táskát, ezüst ékszereket, fejdíszt. Külön jó, hogy az eladók nagyon kedvesek, és örömmel teljesítik az egyedi kéréseimet. Akárcsak a kortárs művészekkel, velük is szeretem tartani a kapcsolatot. Van olyan meskás alkotó, egy táskakészítő hölgy, aki minden alkalommal, mikor vidéken lépek fel, ellátogat az estjeimre.

Nagy Elvis-rajongó is vagy, bizonyítja ezt az is, hogy megvarrattad az ő híres 1972-es Las Vegas-i fellépőruháját. Elvises kincseket kerestél valaha a Meskán?

Hogyne, és találtam is egy olyan alkotót, aki készített nekem Elvis-üvegékszert, meg vintage stílusú Elvis órát. Örül a szívem, ha rájuk nézek!

Nézz körül a Meskán, és tegyél szert Te is egyedi táskákra, vintage ékszerekre és ruhákra, vagy Elvis Presley emléke előtt tisztelgő kézműves alkotásokra!

Szerző: Jónás Ágnes

Kiemelt kép: Koronczi Endre

Elvis-sorozat fotó: Elvis-sorozat_photo: Baga Photo&Videography, hair: Kertész Edit, make-up: Pásztor Krisztina, jewel: Glass painting by Chris, dress: TiCCi Rockabilly Clothing