MESKA Blog

Színvihar és hipnotikus káosz Sir Anthony Hopkins festményein

2023.10.12.

Kétségtelen, hogy Sir Anthony Hopkins minden idők egyik legnagyobb színésze, nem a filmezés azonban az egyetlen művészeti terület, ahol kiemelkedőt képes alkotni. Lelkesen fest, szenvedélyét hipnotikus káosznak és színviharnak nevezi, munkája gyümölcsét pedig hűséges követőivel osztja meg az Instagramon. Nem mellesleg egyetlen képéért akár 9 millió magyar forintnak megfelelő összeget is képesek fizetni árveréseken, kiállításokon.

Színekkel álmodik

Hopkins iskolai évei nem voltak túl eredményesek, mondhatni csapnivaló osztályzatokat szerzett a legtöbb tárgyból, aminek pék apja egyáltalán nem örült, azonban, ha festésről, rajzolásról vagy zongorázásról volt szó, mindig sikerült kitűnnie a társai közül.

Festményei életszeretetről árulkodnak. Szívesen használ erős kontrasztokat, élénk színeket, színpárokat, árnyalatokat például pirosat, zöldet, kéket és narancssárgát, melyek sokat adnak hozzá a művek mozgalmasságához vibrálásához és érzékiségéhez.

„Szeretem a színeket, mert nagyszerű pszichológiai, hipnotikus hatása van. Most már színekben álmodom”

– mondja Sir Hopkins, aki röviddel édesapja halála előtt kezdett el a festészettel foglalkozni.

Nem érdeklik a kritikusok

Nincs egyetlen meghatározott stílusa, nem is szeretné ily módon beskatulyázni önmagát és művészetét. Lendületes ecsetvonásokkal alkot impresszionista stílusú festményeket, de készít realisztikusabb portrékat és tájképeket, virágkompozíciókat, absztraktokat is. Gyakran használ palettakést, amivel vastag festékcsíkokat és textúrákat hoz létre a vásznon.

„Improvizálok, majd abbahagyom. Lehet, hogy pár héttel később visszatérek egy képhez és befejezem. Majd azt gondolom, hogy rendben, elég volt, és nekilátok valami újnak. Van, hogy három festési projektet is egyszerre kezdek el, kísérletezek olajfestékkel, akrillal, festőkéssel és tussal, mindent összekeverek mindennel, ezt élvezem a legjobban.”

Hopkins mindig hangsúlyozza, hogy a saját örömére szokott festeni. Mint mondja, a színházi és filmes nyelven kívül szüksége van egy másik művészeti nyelvre is, hogy önmaga terapeutája lehessen. Alkotás közben a szabadság érzését éli át, és nem foglalkozik külső elvárásokkal vagy kritikákkal. Bár soha nem folytatott művészeti tanulmányokat, alkotásai mégis nagy népszerűségnek örvendenek, kiállítják és gyűjtik az egész világon.

Képeit árverésre is szokták bocsátani, a legtöbb 10,442 és 26,206 dollár, azaz 3 és 9 millió forint között kel el. Pár éve szakemberek közreműködésével megalkotta az Anthony Hopkins illatkollekciót (parfümöt, gyertyát, illatosítót), melyek csomagolásán az ő művészi képei láthatók. Szép kis nyugdíj kiegészítés!


Használj Te is palettakést!

A palettakés egy festéshez – különösen olaj- vagy akrilfestéshez – használt eszköz, akár teljesen kiválthatja az ecsetet. Készülhet fémből, műanyagból vagy fából, formája egyenes vagy hajlított.

Palettakés segítségével könnyedén hozhatsz létre vékony vonalakat, s ha csak a csúcsát érinted a vászonhoz, kis pontokat állíthatsz elő. Keverhetsz vele össze különböző színeket, valamint létrehozhatsz különleges textúrákat és hatásokat. Például a festéket vastagabban viheted fel a vászonra, hogy domború felületet, vagy rusztikus hatást hozz létre. Tájképek esetén a hegyek festésénél lehet hasznos – a festék visszakaparásával a hegyek havasabbnak, kopottasabbnak, egyszóval élethűbbnek tűnnek majd.

Az olaj – vagy akrilfestékeket különféle anyagokkal keverheted a festőkés segítségével. Használhatsz bátran homokot, csillámokat, festőgyöngyöket, hogy tapintható felületet hozz létre.