MESKA Blog

„Azt sem tudtam, hogy néz ki egy kötőtű, de rávágtam, hogy tudok kötni”

2023.10.12.

Dr. Gyarmati Andreából árad a jó energia és az Audrey Hepburn-ös báj, éppen ezért nagyon üdítő vele beszélgetni. Nem telik el tíz perc, és olyan természetességgel beszélgetünk, mintha hosszabb ideje ismernénk egymást. A világ egyik legjobb úszójaként kezdte pályafutását, majd gyermekorvosként folytatta és a mai napig fáradhatatlanul dolgozik. Volt idő, amikor horgolt cipőcskéket ajándékozott kis betegeinek, és bérbe kötött pulóvereket – jó apropó ez egy Meska-interjúhoz!

Nemrég jelent meg új könyved Igenis vannak csodák! címmel, de én már a korábbi Szeretetmorzsákba is beleszerettem szeretetteljes, humoros hangvétele miatt. Írsz benne – többek között – egy különleges asszonyról, aki varázsolni tudott cérnával és tűvel. Ő volt a Te nagymamád, akiből sugárzott az életszeretet, közel a hatvanhoz pedig nem mindennapi alkotói karriert futott be, méghozzá Amerikában. Mesélnél róla bővebben?

Amikor a szüleimmel elmentünk Magyarországról 1956-ban, a nagyi is jött velünk, mondván, hogy a másik fia amúgy is évek óta Amerikában él. Mi egy idő után hazatértünk, de ő maradt New Yorkban. Hatvan fölött járt, mégis egy nap besétált a metropolisz egyik nagyáruházába, és szerény angoltudással elmagyarázta, hogy ő varrónőnek jelentkezik. Lehet, hogy megszánták a vékony kis asszonyt, mert felvették próbaidőre. Kiderült, hogy elképesztően tehetséges, csodálatosan köt és varr. Alig egy év múltán már ő tervezte, szabta, varrta a bemutatókra készülő darabokat.

1976-ban tért haza Magyarországra, és kilencvenéves kora körül azt találta ki, hogy köt, horgol a betegeimnek kicsi cipőcskéket, mondván, így teszi hasznossá magát.

Majdnem 100 éves volt, mikor elment. Egyébként a családban ő volt az, aki orvos szeretett volna lenni – talán úgy érezte, hogy az ő álmát valósítom meg.

Neked is készített ruhákat?

Ha kellett felvarrta a szoknyát, a nadrágot, de úgy konkrétan nem tervezett és nem varrt nekem, nem is tudom, miért.

Örökölted az ő kézügyességét?

Sajnos nem, és csodálom is azokat az alkotókat, akik szépséges dolgokat készítenek a Meskán. Egy időben abból próbáltam megélni, hogy bérbe kötöttem. Volt egy Pulli nevű nemzetközi kötős magazin, és egyszer felhívtak, hogy vállalnám-e a szövegek fordítását németről magyarra, illetve, hogy tudnék-e kötni.

Németül beszéltem és beszélek, az nem volt gond, de azt sem tudtam, hogy néz ki egy kötőtű. Persze, rávágtam, hogy tudok kötni.

Ekkoriban kezdő orvos voltam, de jól jött volna a plusz pénz. A havi fizetésem 2200 forint volt, a magazin egy kötött pulóverért 3000 forintot fizetett. Vettem egy könyvet, és autodidakta módon megtanultam kötni. Két olyan karácsony is volt, amikor a családban mindenkinek kötöttem valami szépet – mindenki nagyon örült neki.

Ha Rád nézek, ha figyelem a tartásod, a gesztusaidat és az öltözködésedet, valahogy Audrey Hepburn ugrik be, rá emlékeztetsz. Te sem viselsz hivalkodó, feltűnő ruhákat, az ékszereket sem viszed túlzásba, mégis mindig elegáns vagy. Tipikusan az a nő, akit mindenki észrevesz egy teremben. 

Nahát, én imádom Audrey Hepburnt! Az ő stílusának sikere a jó értelemben vett egyszerűségben rejlett. Valóban én is inkább a letisztultabb darabokat szeretem, nem hordok fodros, zsabós felsőket, sem rakott szoknyát.

Otthonra úgy öltözöm fel, hogy bárki bármikor becsöngethet, és igyekszem olyan rendet tartani, hogy, ha meglátogatnak, ne kelljen szégyenkeznem.

Ékszerekben is a szolidabb, kisebb darabokat kedveled, vagy pont ellenkezőleg: a letisztult ruhákhoz bátran viselsz feltűnőbb darabokat?

Ha valahol szerepelek, a stylist választja ki az ékszereket, és ilyenkor előfordul, hogy felveszek egy feltűnőbb színes gyűrűt vagy nyakláncot, de a sajátjaim nem nagyméretűek, nem is tudnék bennük kényelmesen dolgozni orvosként.

Szeretsz nő lenni? Úgy értem, élvezed a nőiségedet?

Én nagyon szeretek nő lenni, ezt őszintén mondom. Azt az élményt, hogy a hasamban fejlődött a gyermekem és hozzájárulhattam ahhoz, hogy olyan emberré váljon, amilyen, számomra nagy ajándék. Élvezem a hivatásom is, képes vagyok egyedül is megküzdeni az élet adta kihívásokkal, ugyanakkor szeretem, ha másokban tükröződhetek, ha összekapcsolódhatok valakivel.

Karinthy mondja: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” Én pedig azt vallom, hogy egy nő egy férfi mellett lehet igazán nő.

Mennyire vagy shoppingolós, ha kézműves termékekről van szó?

Igazából tele van egy nagy vitrin minőségi porcelánokkal és az érmeimmel, nekem ennyi elég. Na, jó, van, hogy néha elcsábulok, ha megtetszik egy-egy fából készült kézműves dísztárgy. Nemrég kaptam egy Meska Ajándékkártyát, feltett szándékom vásárolni rajta valami különlegeset.

cover: Saxum_Falus Kriszta

fotó: Dr. Gyarmati Andrea archív