MESKA Blog

„Női vonalon még nagyon sok mindent szeretnék megvalósítani…”

A Mankaleather név mögött egy igazi reneszánsz nő, Karacsné Keserű Terézia bújik meg. A pitypangos logó tulajdonosa agrármérnöki és könyvelői teendői mellett szorít helyet az életében a bőrdíszművességnek. Elegáns termékei akár a nagy divatházak kirakataiban is megállnák a helyüket, és ez nem véletlenül alakult így – ragyogó alapanyagai olasz és spanyol földről is származnak.

A Manka név hallatán többünknek a Rumcájsz című csehszlovák mese juthat eszünkbe…

Még a középiskolából ragadt be nálam ez a becenév, ami nem is az enyém volt, hanem egy kedves barátnőmet szólítottunk így. Mariannak hívták, és neki volt Manka a beceneve, ami nekem nagyon tetszett. Mikor a márkámon gondolkoztam, ez a fantázianév ugrott be. Engem egyébként Tecának becéznek – a Terézia után – a Mankát így a kreatív vonalhoz, a hobbimhoz használom.

Ha jól látom, főleg marhabőrrel dolgozol…

Öveknél kifejezetten a marhabőrt használjuk, egy bizonyos vastagság miatt – az övekből nem is szoktam ragasztottat készíteni. Fontosnak tartom, hogy egyetlen anyagból készüljön el egy darab. A táskáknál olykor juh-nappát is bedolgozok, nagyon szeretem ezt a kis puha, finoman kikészített anyagot.

A púdertől kezdve az élénkpiroson át nagyon vagány színeid vannak. Ezeket az árnyalatokat vevőid kérik?

Én ezeket imádom…! Amúgy férfi holmikat nem is nagyon találni a kínálatomban – csak övek szoktak néha fent lenni az oldalamon, persze ez leginkább a karácsonyi időszakban jellemző. Túlnyomórészt csajoknak készítek – pont emiatt, hogy ezeket az erős színeket annyira szeretem, és szeretek velük játszani. Főleg lányok vásárolnak tőlem.

Akár kollekcióban is gondolkodsz?

Igen, fontosnak tartom, hogy legyenek összeillőek a tételek; ami még nagy álmom: a cipész szakmát elvégezni. Akkor már szandálokkal is lehetne kombinálni a termékeimet. Ipari varrógéppel varrok, és egyedi megrendeléseket is tudok teljesíteni. Eddig mindig olyan megkereséseim voltak, amelyek bele is illettek a profilomba: ruházati kiegészítőket, speciális öveket rendeltek tőlem.

2017 ősze óta vagy jelen a Meskán – 745 terméked talált eddig gazdára; van még hová bővítened a palettát?

Női vonalon még nagyon sok mindent szeretnék megvalósítani, gondoljunk akár más táska-fazonokra: például alkalmi, roll top vagy fiús stílusúakra. 2020-ban szereztem meg a bőrdíszműves végzettséget, és a táska-portfóliómat mindenképp szeretném bővíteni. Tárcákat, határidő-naplókat, tolltartókat szintén tervezek bevezetni, de ez mind-mind nagyon sok időt igényel.

Állatvédők nem szoktak megtalálni?

Ezt a kérdést én úgy látom, hogy mivel megesszük a marhahúst, így mindenképpen keletkezni fog bőr – amit aztán hasznosíthatunk. Agrármérnök vagyok, és én azt a hagyományos felfogást követem, hogy ezzel a nagyon nemes anyaggal igenis érdemes foglalkozni. Látom közben, hogy eljöhet az az idő, amikor lesz egy olyan nyomás, hogy állati eredetű anyaggal már nem lehet dolgozni. Nyilván akkor én is váltani fogok, de alapvetően most sem keverem a műbőrt vagy a textilbőrt. Nálam csak igazi bőr termékek találhatóak: valódival dolgozom, még rostbőr sincs a kollekciómban.

Hazai alapanyagból alkotsz?

Olaszországból származik a legtöbb, és sok minden az újrahasznosítás jegyében érkezik hozzám. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis Debrecenben van egy kereskedő, aki a kinti táska- és cipőgyárakból hozza el a kimaradt anyagokat. Rengetegféle mintázatú és színű bőrből, hihetetlen választékból merítek, ami anyagok egyébként kidobásra kerülnének – ám így végül is hasznosulnak.

Komoly márkanevekre is gondoljunk, ahonnan ezeket a ragyogó színeket is készen kapod?

Igen – elképesztően szép bőrök érkeznek Olaszországból. Az öveknél van egy szériánk, amit hazai alapanyagból készítek: ezt csak feketében szoktam beszerezni. A színesekhez pedig Spanyolországból jön az alapanyag. A logómat – ami egy pitypang – mindig belülre teszem, hogy ne sértsem fel hímzéssel ezeket a bőröket.

Nehéz elhinni, hogy ezt a gyönyörű, elegáns kínálatot „csak” hobbiból készíted…

Hát, elég széles körű az érdeklődésem, ugyanis most főállásban könyvelő vagyok, és emellett jelen van az életemben a kézműveskedés. Az első rész a racionális énemet elégíti meg, a bőrrel való foglalkozásban pedig a kreativitásomat élem ki. Nekem ez a két dolog így kerek.

Szerző: Perzsa

Trendi valódi marhabőrből készült öveket, karkötőket, nyakláncokat, fülbevalókat és egyéb kiegészítőket találhatsz Mankaleather Meska boltjában :