MESKA Blog

„Nem ciki magyaros mintájú ruhát hordani”

2023. 06.12.

A Lilifolkbolt tulajdonosának életét gyermekkora óta áthatja az alkotás és népi kultúrkincsünk szeretete, tradicionális ruhadarabjai finom részleteibe pedig mindkét szenvedélyét beleöltheti. Kutrik Lilian igyekszik minél több magyar tájegység motívumkincsét feldolgozni, hiszen ezek a csodálatos magyaros minták világszerte remekül megállják a helyüket a mai divatban is.

Magyar népi motívumokkal hímzett pólók, hosszú ujjú felsők, blúzok készítésével, tervezésével foglalkozol, melyeknek nagy része a Hagyományok Háza által zsűrizett népi iparművészeti alkotás. Mikor kezdtél el a népművészet, a magyar kultúrkincs iránt intenzíven érdeklődni?

A magyar népi motívumokért óvodás korom óta rajongok, és ugyanennyire szeretem a népzenét, a népzenei stílusú világzenét is. Gyerekként néptáncoltam, aztán felnőttként újrakezdtem. Ekkor történt meg, hogy az egyik néptáncos társamnak matyó mintás pólót készítettem textilfestékkel. Nagy sikere volt, olyannyira, hogy a barátnőm bátorítására regisztráltam a Meskára, és megnyitottam a Lilifolkboltot. A pólókat először csak kézzel festettem, mindegyik darabot egyesével, ecsettel díszítettem.

A termékeid lájkmágnesként hatnak a közösségi oldalainkon. Nagyon szeretik a székely és matyó mintás pólókról és ruhákról készült fotóidat; osztják, kommentelik a boltodhoz kapcsolódó bejegyzéseket. A Meskán elsőre jött a siker, vagy nagyon meg kellett küzdeni érte eleinte?

Meglepődtem, amikor elkezdtek vásárolni tőlem. Őszintén szólva, nem az volt számomra a fontos, hogy minél többet adjak el. Azért kezdtem meskázni és tervezni, mert örömömet leltem/lelem benne. Szerencsés vagyok, mert a magyaros motívumoknak mostanság divatja lett, ráadásul a minták szinte kínálják magukat a vevőknek.

Van személyes kedvenced, amit a mindennapokban is előszeretettel viselsz?

Hogyne! De nem tudnám megmondani, melyik az, mert folyton változik nálam a favorit.

Húsz éve mintha még ciki lett volna matyómintás pólóban mutatkozni, ehhez képest manapság magyaros tetoválásokat is látok fiatalokon. Szerinted minek köszönhető az, hogy manapság ők is elkezdtek érdeklődni a népi termékek iránt? Lehetséges, hogy a televíziós tehetségkutató műsorok is hatnak rájuk?

Szerintem itthon elég jó táptalaja van a hagyományápolásnak és a hagyományművelésnek. A matyó és kalocsai motívumok Magyarországon és nemzetközi szinten is igen népszerűek, tájegységeink kultúrája is rendkívül gazdag, értékes és továbbadásra méltó. Biztosan hatnak valamilyen módon a tehetségkutató műsorok is, csak úgy, mint a táncház találkozók. Ma már egyáltalán nem ciki magyaros mintájú ruhát hordani, a Meskán pedig kifejezetten fogékonyak az ilyen termékekre az emberek.

Én talán tudat alatt szeretném azt a sztereotípiát feloldani, miszerint a népművészet letűnt dolog volna. Ha a modern vonalvezetést ötvözzük a hagyományos motívumokkal, akkor a ruhák beépíthetők lesznek a mai kultúrába, minden korosztály számára.

A célközönséged is jórészt fiatalabbakból áll?

Eleinte azt hittem, hogy kizárólag a huszon-harmincévesek találnak majd meg többségében, az elmúlt évek tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy az ötven év felettiek vásárolnak nálam a legszívesebben. Nemsokára ezért rukkolok elő újabb, bővebb szabású kollekcióval. Ugyanakkor nagy népszerűségnek örvendenek az anya-lánya kollekciók is, anyák napja körül különösen keresettek. Mindenesetre a legnagyobb kihívás talán ebben a szakmában az, hogy kitaláld, mire van kereslet.

Hogyan fogsz neki egy új kollekció, egy új darab megvalósításához? 

Nálam mindig villanásszerűen jön az ihlet a mintákat illetően. Megrajzolom a vázlatot, kiválasztom az anyagot, mely szabás után a hímzőműhelybe kerül, a varrás pedig ez után történik, így minden termék teljesen saját márkás, egyedi, minőségi darab. Ennek az egész folyamatnak én a tervezési részét viszem, az ötletgazda vagyok, aki a vállalkozást viszi a hátán. Fontosnak tartom, hogy a termékeim magyar, természetes alapanyagok felhasználásával készüljenek; az elasztikus pólóim is 93%-ban pamutból vannak.

Azért nem mondhatni, hogy nincs konkurenciád a Meskán.

A Meska a szerethető kézműves szakemberek olvasztótégelye – az egész olyan, mint egy nagy csapat. Volt, hogy a fehernepnek segíteni szerettem volna azzal, hogy ajánlottam nekik egy magyar gyártót, aki jó áron és minőségben készít általuk is használt anyagokat. Más dolgokban ők is segítettek nekem, szeretem őket!

Személy szerint én nagyon hálás vagyok neked, mert azon kevés eladók egyike vagy, akinek boltjában V-nyakú felsőket is tudok vásárolni.

Képzeld, az új kollekcióm is V-nyakú lesz! És még egy kulissza: régóta kérdezgetik tőlem, mikor lesz már valami férfiaknak is. Pár hét kérdése és végre tudom azt mondani: férfi ing is kapható a Lilifolkboltban!