MESKA Blog

Mediterrán világ ihlette kézműves táskák

2023. 05.01.

A pedagógusként dolgozó Sztán Tiborban és feleségében Évában néhány éve fogalmazódott meg az igény, hogy tanítás mellett valami másba is belevágjanak. Feltámadt bennük a kézművesség iránti vágy, s elhatározták: táskákat, neszesszereket, toll- és kulcstartókat kezdenek készíteni. 2021-ben nyitottak boltot a Meskán LaBarca névvel, és örömmel tölti el őket, hogy termékeik nem csak a fiatalabb korosztály, de az érettebb korú hölgyek körében is sikert aratnak.

Hogyan csöppentetek a táskakészítés világába?

Éva: Nagymamám rengeteget varrt, nagypapám pedig szűcsmester volt, gyakorlatilag az ő műhelyükben nőttem fel, és nagyon megszerettem a varrást. Tizennégy évesen a ballagásomra kaptam meg életem első saját varrógépét, onnantól kezdve nem volt megállás, a teljes ruhatáramat elkészítettem magamnak.

Pécsett jártam kereskedelmi szakközépiskolába ruhaipar szakra – gyakran ellátogattunk órák keretében a Pécsi Bőrgyárba megnézni a gyártási folyamatot. Imádtam nézni, ahogy készülnek a szebbnél szebb bőrkesztyűk! Innentől kezdve a bőr lett a kedvenc anyagom.

Később jelentkeztem a tanárképzőre, jelenleg tanárként dolgozom, akárcsak a férjem, Tibor. Néhány éve felvetődött, hogy a tanítás mellett belevághatnánk valami másba is. Feléledt bennem a kézművesség iránti vágy…

Tibor: Tőlem sem volt soha idegen a kézművesség: édesanyám rendszeresen varrt magának és másoknak. Varrni ugyan nem tanultam meg, de elsajátítottam a patentoló- és szíjvágógép működésének-kezelésének fortélyait. Első körben elkezdtünk roll top táskákat készíteni, de aztán mégiscsak a bőrnél kötöttünk ki, mert számunkra nagyon szerethető, hálás anyag. Kitanultuk, hogyan kell különféle méretű szíjakat, vállpántokat készíteni, a környékünkön működő, horgolt táskákat forgalmazó üzlet ugyanis felkért minket. Majd 2021-ben jött a Meska

Éva: Nekünk nagyon bevált. Tetszik, hogy hasonlóan működik, mint egy közösségi oldal, ahol az üzenetváltások és értékelések vevő – eladó között oda-vissza, szinte azonnal működnek. Ahogy a pozitív értékelések elkezdtek jönni, egyre több új vevő jelentkezett nálunk.

Örülünk, hogy jó tapasztalataitok vannak a Meskáról! Miért LaBarca, azaz kis hajó lett a márkanév?

Tibor: Spanyol szakos tanár vagyok, és ahogy mondod, a la barca olaszul és spanyolul kis hajót jelent. Szeretjük a vizet, a hajókat és a mediterrán világot, ezért választottuk ezt a nevet. A hajó, annak vitorlájába kapaszkodó szél egyben az emberi élet szimbóluma olyan tekintetben, hogy kell hozzá jó szél, jó szerencse, gondviselés. Mi pedig hiszünk az isteni irányításban.

Mi adja a LaBarca táskák, neszesszerek, toll- és kulcstartók különlegességét?

Tibor: A színek és az egyediség, valamint, hogy valódi bőrből készülnek, és 100%-ban saját gyártásúak. A minőségi alapanyagokat – a bőrt, a bélésanyagot, a rövidárut, a fémkellékeket – szerezzük be hozzájuk, de utána minden kézzel-szívvel jön létre. Törekszünk szép és jó minőségű alapanyagokat és kellékeket beszerezni, és minőségi munkát hozzáadva esztétikus, praktikus és tartós táskákat megalkotni.

Éva: Én varrom a táskákat, férjem a kiegészítők készítésében és a marketingben segít. Más fazonokat, mint amit a Meska boltunkban látsz, nem készítünk, de apróbb kéréseket szívesen teljesítünk, például, ha valakinek más színben, kicsit más méretben kell táska.

A kéknek, a bordónak, a bézsnek egészen különleges árnyalatait használjátok. Van például egy világoskék-bézs válltáska a boltotokban, amit akárhányszor megpillantok, egy horvátországi nyaralásom kedves emlékeit idézi fel bennem.

Éva: Édesapám tanár és festőművész, mindig csodaszép színes képeket festett, így én a színek bűvöletében nőttem fel. Igyekszem a színek szeretetét átvinni a táskákra is. Szoktam figyelni a lakberendezést, a divatot, a természetet, ezek inspirálnak. Ha találok valami hasonlót bőrben, kiegészítőben, annak nagyon tudok örülni.

Tibor: Minden táskánk egy kreáció, amelynek az alapötlete Évában érlelődik.  Fő célunk, hogy termékeink megvásárlói legalább annyira örömüket leljék a használatban, mint amennyire mi az elkészítésben.

Az új táskák prototípusait biztosan tesztelitek.

Éva: Az iskolába tanárként is sok könyvet, füzetet kell vinni – ennél jobb terheléses teszt nem is kell. Számomra elég nehéz egy-egy szép táskától megválni, mert lelkileg is kötődöm hozzájuk. Tibor néha viccesen meg is szokta jegyezni: Leveszed a hátadról? Ugye tudod, hogy ez a táska nem neked készült?