MESKA Blog

„Kinyílt a világ, és a világ alatt a Meskát értem”

2023.04.17.

Juhász Franciska valóban az a tervező, aki gyerekeiként tekint a termékeire – a táskáira –, és a legapróbb részletig odafigyel, hogy minden a helyén legyen. Boltja, a Foltfészek azoknak szól, akik nem félnek megmutatni egyéniségüket az öltözködésen és a kiegészítőkön keresztül, illetve azoknak is, akik nem feltétlenül csak egy szezonra választanak kiegészítőt.

Amikor ennek a beszélgetésnek az időpontját egyeztettük, elárultad, hogy a táskák készítését megelőzően a foltvarrás, azaz a patchwork volt a te nagy szenvedélyed. Miket készítettél?

Párnát, takarókat, falvédőket, asztalterítőket. Ez több mint 20 évvel ezelőtt volt, amikor még az ember azt sem tudta, mi az e-kereskedelem. Aztán lett számítógépem, internetem – kinyílt a világ, és a világ alatt most a Meskát értem, ahova 2011-ben regisztráltam. A vevőköröm biztatott, hogy varrjak táskákat, így hát belevágtam. Elkezdtem vásárolni szép anyagokat itthonról és külföldről, és ma már több százféle sorakozik a polcaimon. Van, hogy annyira megtetszik egy anyag, vagy egy minta, hogy több táskatípust is megvarrok belőle.

Mit képvisel a Foltfészek?

A minőség mellett a praktikumot és az egyediséget is nagyon fontosnak tartom, éppen ezért olyan alapanyag kínálattal állok a vevőim rendelkezésére, amely megadja az abszolút egyediség érzését annak, aki viseli termékeimet.Mindenkinek más az ideális, ezért széles a repertoárom – mindenki megtalálja a kedvére valót a válltáskáktól kezdve a hátzsákon át a vállon átvetős darabokig.

Műhelyt bérelsz, vagy otthon alkotsz?

Itt, Békéscsabán a családi házunk garázsát feleztük meg, az egyik felében alakítottuk ki az én kis munkakuckóm, ami a menedékem is egyben. Leülök, beteszek egy hangoskönyvet, jönnek az ötletek, és csak örömmel varrok órákon át.

A család bizonyára el van látva szebbnél szebb táskákkal.

A fiamnak egy olyan vállon átvetős praktikus táskát készítettem, amit bulikban viselhet. Tornazsákot is varrtam volna neki, ha épp akkor nem lett volna eltörve a kezem, de ő azt mondta, nem gond, majd megcsinálja ő. És tényleg nagyon ügyesen megcsinálta, az én irányításommal! A lányom, amikor szüksége van egy táskára, lejön és válogat. Kiválasztja, amihez épp akkor hangulata van, vagy, ami megy az adott alkalomhoz.

De jó, ha van egy ilyen anyukája az embernek! Jut eszembe: évekkel ezelőtt egy olasz barátom mondta, hogy, ha a táska és a cipő nem minőségi és nem megy az öltözékéhez, ő inkább el sem indul otthonról. Akkoriban elég sznobnak tartottam a hozzáállását, de ma már semmi kivetnivalót nem találok benne, hiszen egyre többen gondolkodnak így. Neked mik a tapasztalataid? Hazánkban is kezd fontos lenni a vásárlók körében, hogy a táska illik-e a kabáthoz, vagy a cipő színéhez?

Ez nagyon változó. Van olyan vevőm, akinek számos táskája van tőlem, és minden évszakban másikat visel, de van olyan is, aki egyet vesz tőlem, s azt hordja ronggyá. Én egyébként nem bánom, ha a vevők hosszasabban leveleznek velem a Meskán és töprengenek, hogy melyik anyagot válasszák. Sokszor olyan kombinációkat találnak ki, ami nekem eszembe sem jutna. Ez nagyon inspiráló tud lenni.

Úgy sejtem, könnyen megbarátkoztál azzal, hogy az online térben zajlik a kommunikáció eladó és vevő között.

Szerintem már nem az a kérdés, hogy jelen kell-e lenni az online térben, hanem az, hogy mennyire tudjuk okosan kihasználni az internet, az e-kereskedelem adta lehetőségeket. Ami a vevői oldalt illeti, van olyan 70 év körüli vásárlóm, aki minden gond nélkül levelezik és rendel a Meskán. Neki egy plüss sárkányt adtam el.

A mindennapokban mennyire részesíted előnyben a kézműves táskákat? Egyáltalán az otthonodban szereted magad kézzel készült kincsekkel körülvenni?

Hogyne! A túrahátizsákom leszámítva a magam által készített táskákat viselem, és a Meskán sok mindent vettem már, például ékszert, bőrövet, sütikiszúrót. Sőt, az, akitől a sütikiszúrót rendeltem, tőlem vásárolt táskát. Sok eladót személyesen ismerek, mert itt laknak a környékünkön.

Vállra akasztható táskából sok van a Foltfészekben, de hátizsákból csak egy van jelenleg. Mi ennek az oka? 

Egyrészt az időhiány, merthogy meglehetősen sok rendelésem van, másrészt a Meskára a szerelemből készült darabokról töltök fel képeket. Amint újra lesz egy kis szabadidőm, készítek a magam örömére roll-up hátizsákot, de addig is lehet bátran kérni tőlem üzenetben!

Tegyük fel, hogy színházba szeretnék menni egy világoskék csipkeruhában, hozzá illő világos cipővel. Egy ilyen szetthez milyen táskát ajánlanál nekem a Foltfészekből?

Mindenképpen egy csillogó anyagból készült kis méretűt, amit hordhatsz vállon és kézben is.

A patchwork-korszak nem hiányzik?

Egy takaró több négyzetméternyi anyag, ezt már nem merem bevállalni, de pont mostanában gondolkodtam el azon, hogy elkezdek egyszínű szövetekből, vagy azok kombinálásával is készíteni táskákat.