MESKA Blog

Fonódó technikák: mackókészítés

A mackókról mindenkiben él egy kép. Amikor gyerek voltam, ezekből a bundásokból nem volt nagy választék, szinte csak a színük és a méretük volt eltérő, a varrott szájuk lefele görbült, amitől egy bús szomorúság áradt belőlük. Manapság egész „mackó országgal” találkozunk, különféle karakterek jönnek velünk szembe: szőr, szín, ruházat, tömöttség, funkció alapján, s változatos megjelenésük különböző érzelmeket csalogatnak elő belőlünk. DeliagaCreative vendégcikke.

A saját szabásminta tervezéséig, nagyon sokféle macit kell elkészíteni, tapasztalatot kell szerezni a különféle formák és anyagok viselkedésének világában.  A legszebbek természetes anyagokból készülnek: mohair, pamut, frottír.

Amikor először varrtam, gondot okozott, hogy mohair szőrt külföldről lehetett beszerezni. Mindenféle anyaggal próbálkoztam. A nyúlós anyagok nem alkalmasak mackó varrásra, erős forma tartó anyagok felelnek meg erre. Ekkor ajánlották a bútorszövetet, ami jónak bizonyult. Minden alapanyagot, ami a mackó készítéséhez kellhet, Magyarországon szerettem volna vásárolni, műszörméket találtam, hangot adó „brummogó” szerkezethez csak külföldön jutottam hozzá.

Inspiráló lett az a helyzet, hogy  maradék anyagokból mit tudok készíteni. Itt jött képbe az előző írásban említett tűnemezelés.

A macik orra sokféle lehet: varrott, gyurma (hőre keményedő), gyapjú (tűnemezelt) vagy készen vásárolt (műanyag). Meghatározó a megjelenésében, hogy melyiket választjuk.

Tervezésnél figyelembe kell venni, hogy milyen céllal készítjük: játék vagy gyűjtői darab lesz belőle.

A macik szeme is sokféle lehet: üveg, műanyag, varrott, gyöngy vagy gyurma.

Én az ónix gyöngyöt választottam, emiatt saját karaktereim születtek.

Különös tekintetet kölcsönöz, ha szemhéjat, szempillát teszünk rá. A karakterét meghatározza, hogy a fejen hol helyezzük el a füleket (itt azért fontos, hogy szimmetrikusan legyenek).

Tömő anyagként használhatunk természetes anyagokat: afrik, gyapjú, kavicsok, ásványok, és szintetikus töltetteket: poliészter, gumi granulátum, fém granulátum, üveg granulátum, és szilikon granulátum, műanyag granulátum.

A mozgathatóságát kisebb maciknál fonallal, nagyobbaknál kerek korong ízületekkel oldjuk meg.

Karaktert adhat, ha felöltöztetjük, itt jönnek képbe az újabb technikák abban az esetben, ha magunk készítjük a ruházatukat. Magyarországon a Győrben működő Bababarát Egyesület versenyein, illetve a Global Doll Sotiety találkozóin mutathatjuk meg a munkáinkat. Itt kritérium a saját tervezés, illetve az öltözékeket is magunknak kell elkészíteni, így próbálkoztam meg a bőr cipő készítéssel, s ezzel egy újabb technikát próbáltam ki.

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet az alkotó nemeztárgyai iránt, nézz szét a boltjában itt: DeliagaCreative.