MESKA Blog

Férfiaknak szóló ajándékot mindig kihívás választani

A Decorfantasy két fős kis csapata Jánvári Attila és Marton Anikó elsősorban üvegre, de fára és műanyagra is készít férfias ajándéktárgyakat. A kézzel festett, nyomtatott képes technikára élettartam garanciát vállalnak, ami nagyon ritka és komoly vállalás kézműves termékek esetében.

Feltűnt, hogy nagyon sok tárgyatok van a Meskán, ezt mind egyedül készíted?

Nem, Marton Anikó kolléganőmmel együtt készítjük a termékeket. Mi közösen 2016 óta dolgozunk együtt, előtte Anikó egyedül tevékenykedett. Mint sok más kézműves vállalkozás, ez is úgy indult , hogy előszőr magán célból családon belüli ajándékozásra  készültek az első darabok, így indultunk, aztán pozitívak voltak a visszajelzések, egyre többen rendeltek.

Többféle anyagra dolgoztok, üveg, műanyag, fa, miből készül a legtöbb?

A felhasznált alapanyagokat tekintve  leginkább üvegre dolgozzunk, de itt is próbáljuk bővíteni a palettát, és egyre több terméket készítünk fa, műanyag és kerámia alapokra.

Milyen technikával kerülnek a tárgyakra a képek, meddig maradnak meg?

Alapvetően a decoupage technika továbbgondolásáról van szó, párosítva a transzfer technikával. Tapasztalataink alapján kifejlesztettünk egy festék keveréket, melyett kézzel visszük fel az üvegre, több vékony rétegben. Ezután kerül fel a felületre a kiválasztott embléma, ami egy nagyon vékony papírra van nyomdai úton rányomtatva, majd színre festjük a terméket, és a végső fázisban kap két vékony lakk réteget, amivel elnyeri időtállóságát. A termékeink ezáltal nem csak dísz, hanem használati tárgyak is egyben. A termékeink minőségére természetesen minden esetben garanciát vállalunk.

2017-ben úgy gondoltuk, hogy szakértő zsűri előtt is megméretjük magunkat, így termékeink egy részét elvittük a szentendrei Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft- hez zsűriztetésre, ahol elismerésben részesültünk.

Milyen arányban vesznek kész dolgokat, illetve vannak egyedi kérések?

Nagyjából 80%-ban kész dolgokat adunk el, és 20% egyedi, de egyre több az egyedi kérés.

Inkább ajándékba veszik ezeket az emberek vagy maguknak?

Inkább ajándékba, tudomásom szerint 90% ajándék lesz. Régebben sokkal inkább autós és focis témák voltak népszerűek, de szerencsére ez már változik, inkább horgász-vadász, kutya és egyéb témák felé tolódik az érdeklődés.

A rövides meg italos poharak focis és autós témákkal, hát ezek elég férfias minták, vannak kifejezetten női motívumok is?

Nem kifejezetten, persze vannak gyermekes és esküvős témák is. Mi inkább azoknak szeretnénk segíteni, akik tanácstalanok abban, hogy mivel is lepjék meg férfi ismerősüket. Ez úgy látszik talált, mert leginkább férfiaknak készülő ajándéktárgyakat rendelnek tőlünk.

Milyen új irányokat terveztek?

Azon a több mint ezer tárgyon kívül, amiket most is meg lehet a Meskán rendelni , a meglévő kínálatot szeretnénk szélesíteni terveink szerint többet szeretnénk dolgozni fára és kerámiára illetve célközönséget is szeretnénk bővíteni . Folyamatosan keressük a minél jobb minőségű és tartósabb alapanyagokat.

Miért éppen ilyen típusú ajándéktárgyakat kezdtetek el készíteni?

Alapvetően mint ahogy már említettem, főleg a férfiak voltak célközönségünk, ezért kezdte el Anikó a pálinkás kínáló szettek készítését, ami meg is maradt, majd ez egészül ki folyamatosan más jellegű termékekkel mint például órák, kulacsok, bögrék.

Korábban mivel foglalkoztál, hogy váltottál erre a mostani területre?

Végzettségem tekintve mezőgazdasági mérnök vagyok, és 25 évig tanítottam egy mezőgazdasági szakközépiskolában, de már 1990 óta vállalkozóként is tevékenykedek . 2016-ig a filatélia volt a fő profil, majd jött egy pálfordulás és beindítottuk a mostani kézműves vállalkozásunkat.

Neked mi a legfontosabb a munkádban?

Nagyon nehéz kiemelni egy dolgot, de talán a legfontosabb az elégedett vásárló, de ugyanilyen fontos az alkotás öröme, és hogy egy pillanatra se érezzük, hogy ez munka.

Az Anikóval való közös munka hogyan befolyásolja a fejlesztést?

Mi Anikóval egyfelé húzzuk a szekeret, de természetesen nem mindig egyezik a véleményünk dolgokról, aztán a végén mindig közös nevezőre jutunk.

Hogy alakul Anikóval az emberi kapcsolatotok a közös munka mentén, hol találkoztatok, honnan ismeritek egymást?

2016-ban egy baráti társaságban találkoztunk, amikor már Anikó ilyen jellegű tárgyakat készített, de csak nagyon szűk ismeretségi körnek. Amikor nekem is megmutatta, láttam benne fantáziát és felajánlottam neki, hogy próbáljunk meg együtt dolgozni, és közösen fejlesszük fel ezt vállalkozást. Be kell hogy valljam, rajtunk kívül senki nem hitt benne, hogy ez sikerülhet. Azóta is munkatársként együtt dolgozunk.

Van olyan műhelytitok amit te is mástól tanultál és megosztanád?

Mi mindent a saját kárunkon tanultunk meg, ezért a technológiát amivel dolgozunk, nem szeretnénk teljes egészében megosztani senkivel. Szerintem mint minden kézművesség minden ágában pici, apró dolgokon múlnak a dolgok, amire minden alkotó saját maga jön rá, és ezektől lesz a termék az övé .

Szerinted mitől ilyen sikeresek a termékeitek?

Nagyon örülök, hogy ha úgy látod hogy sikeresek a termékeink. Talán azért, mert igen szerteágazó témákban készítünk tárgyakat . Autós, focis, lovas, horgász és vadász témákban, de vannak gyerekes, kutyás motívumok is. Terveink szerint a jövőben ezt is még tovább bővítjük. A sikerhez talán az is hozzájárul, hogy mindig a legnagyobb körültekintéssel készítjük termékeinket. Nagyon sokat dolgozunk, én kontrétan 6 éve nem voltam szabin. Az 52 hétvégéből 48-at dolgozzunk, talán ezért tudtuk azt elérni, hogy 7 éve egy 30 m2-es garázsban kezdtük, és 3 éve pedig egy 250 m2 -es műhelyben vagyunk . Ami leginkább fontos nekünk, hogy folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket és már egymásnak ajánlanak bennünket a vevőink.

A Meskás vevőkör állandó és visszatérő, vagy leginkább új érdeklődők vannak?

A vevőink között leginkább új vásárlók vannak, de évről évre egyre több a visszatérő vásárló. Vannak olyanok is, akik valahol máshol látták a termékünket és a MESKA oldalán kerestek meg minket, és ott vásárolnak.

Milyen jövőt látsz a közös munkátokban, fog bővülni a csapat vagy maradtok két személyes vállalkozás?

Nagy szükség lenne a bővülésre, de sajnos hiába próbáltuk, eddig nem találtunk olyan munkatársat aki ezt úgy magáénak érezné, ahogy mi. Így marad a kétszemélyes vállalkozás, pontosabban vannak segítségek a családon belül, például Anikó fia vagy az én édesanyám, de az alaplétszám marad a két fő. A jövőnket tekintve tele vagyunk tervekkel és ötletekkel, amiktől folyamatos megújulást remélünk.

Szerző: Pálinkás Márton

Egyedi ajándéktárgyak férfiaknak és nőknek decoupage, transzfer és szalvétatechnika technikával Decorfantasy Meska boltjában