MESKA Blog

Ezeket tanácsolja a tapasztalt festő a kezdőknek

2023.03.08.

Tímea évekig dolgozott reklámgrafikusként, egy idő után azonban úgy érezte, nem elégíti ki a számítógép előtti munka, és valami sokkal kreatívabbra vágyik. Épp első gyermekével volt várandós, amikor felfedezte az akvarellfestészet szépségeit. Egérkék, nyuszik, mackók, rókák, cicák és madarak lettek a főszereplői az általa készített névtábláknak, vászonképeknek, bögréknek, lámpáknak, magasságmérőnek és öröknaptáraknak. A sok pozitív visszajelzésen felbátorodva 2019-ben nyitotta meg Favolart névre keresztelt kézműves boltját a Meskán. A bolt azóta is töretlen sikerrel működik, termékei rendre a havi népszerűségi lista élén állnak. Timi ezúttal kezdő festőknek ad tippeket!

Akvarellel dolgozol, amit sokan összetévesztenek az iskolákban használatos vízfestékkel, úgyhogy azt javaslom, első körben fejtsük ki, melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik!

A vízfesték kis pasztillákban van, anyaga nem túl sűrű. Ezt ismerjük általános iskolából. Az akvarellfesték nagyon töményen tartalmazza a pigmenteket, tempera sűrűségű, de sokkal több festéket tartalmaz, ezért sok vizet szükséges használni hozzá.

Akvarellfestékkel egy-két festékréteget alkalmazva csodálatos színeket érhetünk el, és a végeredmény garantáltan látványos. Az akvarell nem szárad gyorsan, de fel lehet gyorsítani a folyamatot hajszárítóval. Addig lehet javítani az alkotáson, amíg nem szárad meg a felület. Egy papírzsebkendő segítségével fel lehet itatni a nem kívánt festéket, de így is sokszor nyomot tud hagyni.

Amikor íni tanultam, egyszer arra panaszkodtam a tanítónőmnek, hogy „ilyen papírra én márpedig nem tudok szépen írni”. Erre ő felvonta a szemöldökét, és annyit mondott, hogy, aki ügyes, az bármire tud szépen írni. Így van ez az akvarellel való festéssel is? Vagy itt azért igenis számít, hogy milyen papírra festünk, s, hogy milyen minőségű és márkájú ecsettel dolgozunk?

Nagyon fontosak az ilyen apró részletek, mert jelentősen befolyásolhatják a végeredményt. Akvarellel famentes papírra ajánlott festeni, de én a Canson papírok nagy rajongója vagyok, ami 100% pamut papír. Ezt a márkát egyébként évszázadok óta a világ legnagyobb művészei használják. Akvarell mellett akrillal és tussal is lehet alkotni rájuk.

Ami az ecsetet illeti: az akvarell ecseteket kifejezetten úgy tervezik, hogy nagy mennyiségű vizet tudjanak hordozni. Érdemes egy kicsit drágább ecsetkészletbe befektetni még hobbi festőként is, mert az évekig kiszolgál minket. A német da Vinci márka szerintem jó ár-érték arányú, az ecsetjei tökéletesek az aprólékos munkához, a részletek kidolgozásához, és elsősorban akvarellhez ajánlják. Én vékony és vastagabb ecseteket egyaránt használok belőlük. Öt éve használom a készletem, és remekül bírja a strapát.

Festékek közül a White Nights az egyik legjobb minőségű professzionális vízfesték. Finomra őrölt pigmentek és kötőanyagok alkotják. A német Schmincke termékcsaládot is jó szívvel ajánlom – prémium minőségű professzionális művésztermékek. Drágább kategóriát képviselnek, de valóban tartósak, jó minőségűek.

A szétálló szőrön kívül még mi árulkodik arról, hogy az ecsetünk már nem „életképes”?

Onnan, hogy nem arra „húz”, amerre akarod. Nem fest pontosan. Ilyenkor érdemes váltani.

Szívesen látnánk egyszer tőled olajfestékkel készített alkotást is.

Bevallom, nem lettünk barátok az olajfestékkel. Finoman szólva nem kellemes az illata, ráadásul lassan szárad.

Léteznek tipikus „kezdő festő bakik”?

Semmiképpen ne hagyjuk sokáig az ecseteket a vízben, mert gyengíti a szőrt, és soha ne tároljuk az ecsetet a sörtés résszel lefelé. A paletta, az ecsetek és a vizes edény legyenek a domináns kezünk mellett, és az ecsetet úgy tartsuk, ahogy egy íróeszközt, de az ujjaink legyenek kicsit nyújtottabban, mintha az ecset lenne a meghosszabbított kezünk.

Te hogyan szoktál festeni? Vászon előtt állva, ülve, vagy esetleg földön? Létezik egyáltalán optimális testtartás alkotás közben?

Az akvarellnél muszáj asztalon, vízszintes felületen dolgozni, mert különben szanaszét folyna. Ha asztalon festünk, akkor a könyökükkel tudunk jól kitámasztani, ha még nedves a festék. Ha megszáradt, akkor a kézfej lehet a támasz, vagy a kisujj is pihenhet a festmény felületén, kinek, mi a kényelmes. Van, aki, ha akrillal fest, jobban szereti az asztali állványt, mert így nem fájdul meg a nyaka.

Abszolút kezdőként – ha nem tanárhoz szeretnénk járni – tudunk valamilyen internetes forrásból tanulni? 

A Meska oldalán is voltak, vannak workshopok, illetve az interneten keresgélve is találhatunk hasznos videókat, leírásokat.

Mit tehetünk, ha idegesek, feldúltak vagyunk egy nehéz nap után, de mégis szeretnénk alkotni? Neked mi segít az ellazulásban?

Ha túl sok gondolat kavarog a fejemben, vagy, ha fáradt vagyok, már nem állok neki festeni. Korábban előfordult, és akkor a férjem észre is vette a színeken, a formákon, hogy valami stresszel. Sokat segít, ha mielőtt leülünk a papír/vászon elé, becsukjuk a szemünket egy pár percre, és megpróbáljuk „kifújni” a negatív gondolatokat, képeket magunkból.

Nézz be a Favolart kézműves boltjába! Ha gyerekszobába keresel dekorációt, ha születésnapra, ballagásra, vagy babalátogatóba mész, a Favolart tökéletes választás!