MESKA Blog

Én meg is beszélem a fával, hogy mit fogok készíteni belőle

2023.06.05.

Kiss Viktor mindig is műszaki beállítottságú volt, szeretett egyedi dolgokat alkotni, de a kezdő bátorító lökést a Meskával kapcsolatban a szintén meskázó felesége adta meg neki. Létrejött a Vektorwood, ahol professzionális eszközökkel készülnek szezonális dekorációk, öröknaptárak, gravírozott táblák, esküvői kellékek, bortartók, s egyéb hasznos és szép fából készült egyedi alkotások. Viktor mindegyikre büszke, de a legnagyobb öröm akkor tölti el, amikor kisfiának készíthet valamit, például egy speciális matatófalat. 

Nagyon örülök, hogy beszélgethetek végre az 1nap 1 Puzzle logikai naptár alkotójával! Több hétre lefoglaltál vele a karácsonyi időszakban. Mások is mondták már, hogy „függőséget” okoz?

Persze, volt már ilyen visszajelzés. Nagyon szeretik a puzzle-t szerencsére.

Feleséged is rutinos meskázó, övé a vintagehobbi bolt. Netán az ő eladási sikerei győztek meg arról, hogy érdemes neked is jelen lenned az online kézműves piactéren?

Gyakorlatilag ő döntötte el helyettem, hogy töltsem fel az alkotásaimat a Meskára (nevet), de igaza volt, mert a vásárlók szépen lassan elkezdtek jövögetni, három év után pedig már szívesen térnek vissza hozzám egyedi kérésekkel is. Mindig műszaki területen dolgoztam – CNC marósként és programozóként –, vagyis a tervezés, a különféle műszaki gépekkel való munka nem állt tőlem távol.

A másik dolog, hogy a feleségemnek viszonylag sok idejét elvette, amikor egy táblácskára dátumot, nevet, vagy szöveget kellett készítenie, ilyenkor engem kért meg, hogy segítsek. Valahogy egyenes út vezetett odáig, hogy beruházzunk egy kisebb, majd egy professzionálisabb lézervágó és gravírozó gépbe. Elkapott a gépszíj, és azóta csak ezzel foglalkozom. Amiket a Vektorwoodnál látsz, csak hozzám köthetők, minden terméket én találok ki, tervezek és készítek.

Mi volt az első komolyabb fából készült alkotásod?

Egy egyedi falióra, ami – így utólag visszagondolva – szakmailag nem volt még kiforrott, de akkoriban nagyon boldog voltam, hogy sikerült. Ma már egészen addig nem teszek ki eladásra semmit, amíg nem érzem tökéletesnek a prototípust. Mindig a kezdeti fázis a legnehezebb számomra: kitalálni valami újat, valami egyedit.

Gravírozol fára, üvegre, bőrre, plexire és tükörre is. A lézervágó és gravírozó gép mellett még milyen eszközök állnak rendelkezésedre?

Van egy saját harminc négyzetméteres kis birodalmam. Itt sorakoznak a festékek, az ecsetek és még sok egyéb csiszoláshoz, fúráshoz, polírozáshoz szükséges kéziszerszám. Rétegelt lemezekkel, illetve különféle mintájú, nagy sűrűségű farostlemezekkel, ún. HDF enyvvel átitatott lemezekkel dolgozom – ezeket is itt tartom.

Alkotás közben jár egyáltalán valami a fejedben? Például megoldandó problémák?

Egy ideig cikáznak a fejemben a gondolatok, aztán egyszer csak mintha megállna körülöttem az idő, és belefeledkezem az alkotásba. Este arra kapom fel a fejem, hogy jön az SMS otthonról: Haza kellene jönni! Most, hogy dübörög az esküvőszezon, különösen sok a megrendelés szülőköszöntőre, befőttes üveg formájú vendégkönyvre, pénzgyűjtő házikóra…

Tartja a mondás, hogy mindig a suszter cipője a lyukas. Van időd egyáltalán magatoknak készíteni valami szépet?

Ritkán, de van. Végre elkészült a kisfiunk matatófala! Eredetileg karácsonyra terveztem, de picit megcsúsztam vele.  Alapnak laminált parkettát használtam, pont olyat, amilyen a szobájában is van. Készítettem hozzá fenyőkeretet, a sarkait összecsiszoltam, hogy szép és biztonságos legyen, majd lefestettem és lakkal kezeltem.  A táblán lévő játékokat is magam terveztem, ilyen például a homokóra, a labirintus játék, vagy a csigavonalas forgatható golyós cucc.

Van, aki hiszi, hogy a fánk lelke van. Te hogy vagy ezzel?

Abszolút. Sőt, én meg is beszélem vele, mit készítek belőle! Ha a kezdetektől alázattal és szakszerűen fordulunk a fához, akkor szinte érezni, hogy engedi a „közös munkát”.

Abból amilyen lelkesen mesélsz, úgy vélem, neked nagyon való a vállalkozói lét. Legalábbis nehezen tudnálak boldognak elképzelni alkalmazotti beosztásban, sorozatgyártásra berendezkedve, vagy íróasztal mellett. Mik a további terveid? Készülsz új alkotásokkal?

Több félkész termékem is van, csak be kell őket fejezni. Nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni a fotó alapján történő gravírozásra, készülnek új lakásdekorációs termékek, és így, hogy már átment a teszten a matatófal prototípusa, a Meskára is hozok belőlük.