MESKA Blog

„A legfontosabb szó, ami minden esküvőn elhangzik”

2023.05.29.

Amikor belefogunk az esküvőnk megtervezésébe, az első és legfontosabb lépések egyike, hogy elképzeljük a nagy napunk hangulatát és stílusát. Sokan kérnek ehhez segítséget Janó Móni dekoratőrtől a Meskán, akinek a helyszíni vizuális elemek megalkotása – a menükártyától, a szülőköszöntő ajándékokon át az asztaldíszek készítéséig – igazi szerelemmunka. Lelkes hozzáállása, a profi kivitelezés és a praktikusság a garancia arra, hogy a „nagy nap” tökéletes lesz.

Egy-két szép dobozt, egy kendőt és némi szárított virágot elhelyezünk a kirakatban –  hihetnénk, hogy csupán ennyi egy kirakatrendező munkája, ennél azonban jóval komplexebb, kreatívabb dologról van szó. Milyen a jó kirakatrendező és dekoratőr, Móni?

Pont tegnap mondtam a lányoknak, akiket tanítok, s akikkel együtt esküvői dekorációt készítek, hogy a dekoratőrség kívülről könnyűnek tűnhet, de igazából egy nagyon komplex hivatás. Én annak idején a Kirakatrendező és Dekoratőr Szakmunkásképző Intézetben tanultam, ahol remekül el lehetett sajátítani a szakma alapjait. Sokan az itt végzettek közül ma már oktatók. Tanultunk többek között művészettörténetet, tipográfiát, színelméletet, árurendezést és kereskedelmet. Ma már a számítógépes tervezés elengedhetetlen – én autodidakta módon sajátítottam el a vektoros grafikai tervezéshez szükséges program használatát.

A szépérzéked már gyerekkorodban is fejlett volt?

Igen, és szerintem a nagymamámtól örökölhettem a kézügyességem, tőle tanultam varrni és hímezni, gimnáziumban pedig már éreztem, hogy a kreatív szakma, a kirakatrendezés és dekoratőrség lesz az utam.

Egy éve vagy jelen a Meskán, ez idő alatt számos terméked talált már gazdára. Mit gondolsz, miért kedvelhetik ilyen sokan JanoMoni boltját a vásárlók?

Mindig arra törekszem, hogy a termékeim, amellett hogy esztétikusak és minőségiek, praktikusak is legyenek. Én is ilyesmit szeretek ajándékba adni és kapni. Az egyik legjobb példa erre talán a babakincs-emlékőrző, melyeknek nagy sikere volt a baráti körömben. Ezen felbuzdulva töltöttem fel a fotókat a Meskára.

A nagy esküvői IGEN felirat ragadta meg először a tekintetem a boltodban. Hogyan készül?

Van egy speciális habvágó készülékem, melyet egy kiállításon magától a feltalálótól, vásároltam. A betűk anyaga lépésálló hab anyagból készült, tulajdonképpen szigetelőanyag, a vastagsága 10 centiméter. Nem csak helyszíni dekorációt, hanem cégtáblákat és monogramokat is ebből készítünk. A Love felirat már nagyon elterjedt, kicsit el is csépelték. Én egy magyar szót szerettem volna megalkotni hab anyagból, így esett a választásom az Igenre, azaz a legfontosabb szóra, ami minden esküvőn elhangzik.

Tegyük fel, hogy a menyasszony egy komplett esküvői dekorációt, szeretne tőled. Mi ilyenkor a rendelés menete, és hogyan zajlik az egyeztetés?

Legtöbbször már az első személyes találkozáskor kialakul a kölcsönös szimpátia a megrendelővel, ami segít abban, hogy együtt ötleteljünk és őszintén érveljünk egymásnak. Ha bejárható az esküvő helyszíne Budapesten, vagy annak vonzáskörzetében, akkor kimegyek a helyszínre. Látnom kell, hol lesz az ebéd és a ceremónia, mert ez alapján tudok tervezni. A helyszíni dekoráció nagyobb részét szeretném lassanként átadni a fiatalabb generációnak, a tanulóimnak, mert kemény fizikai munka ez, és én sem leszek fiatalabb. Az ültető- és menükártyák, a meghívók és az asztaldíszek készítéséből azonban nem engedek, szeretem őket én készíteni.

Említetted, hogy színelméletet is tanultál. Melyek most az uralkodó esküvői színek?

Már harmadik éve hódít a greenery, azaz az arannyal díszített zöld kiegészítők. Persze attól is függ egy színösszeállítás, hogy mit kíván meg a helyszín. Épp Lakitelken készülünk egy esküvőre, ahol terrakotta lesz az uralkodó szín, de sokszor csinálok „kék esküvőt”, a kék szín ugyanis – a sárgához hasonlóan –nagyon üdén tud hatni egy 10-20 éves vintage hangulatú étteremben. Mindig hangsúlyozni szoktam azonban, hogy nem kell a trendet követni, ha nem szimpatikusak. Hallgassunk inkább a szívünkre, vagy vegyük figyelembe, hogy a kiválasztott helyszín mit kíván meg, mit bír el!

Gyanítom, volt már a családodban olyan esküvő, aminek a dekorálására téged kértek fel.

Hogyne, többször is, a baráti társaságomban is! Borzasztó nagy kihívás számomra, amikor egyszerre vagyok vendég és dekoratőr. Kellően el is szoktam fáradni a végére, de persze csodálatos a saját dekorációm között helyet foglalni és nagyon megtisztelő minden ilyen felkérés.  A feszített munkatempó és a komplex feladatok miatt történtek már apró bakik, de ezeken már előre mosolyogni szoktam. Egyszer például nem vittem váltócipőt, így a hosszú ruhám alól a sportcipőm kandikált ki.

Mik voltak kezdetben azok az inspiráló dolgok, amik meggyőztek arról, hogy megéri továbbra is a Meskán maradnod eladóként?

A sok pozitív, kedves visszajelzés és a visszatérő vásárlók. Mindezek a mai napig erősítenek a szívvel-lélekkel való alkotásban. Meskázni remek dolog! Egyik ügyes segítőmnek vannak szép kreatív termékei, javasoltam, hogy ő is legyen Meskás. Az első lépésekben örömmel segítem majd!