MESKA Blog

Bájos babaforgók Amerikától a Meskáig

2023. 06.19.

Immár tizenkét éve, hogy Christian Katát magával ragadta az alkotói szenvedély. Kiságyforgókat, babákat és névtáblákat készít, s kiváló példája annak, hogy igenis érdemes anyaként belevágni egy vállalkozásba. A Mancsicsi nevű boltjában saját tervezésű, merioni gyapjúfilcből készült bájos űrhajós, dínós, tündéres, cicás, libás filcjátékai nem csak cukik, hanem környezettudatosak is.

A bájos filc figurák iránti rajongásod meglátszik munkáidon, Mancsicsi nevű boltod pedig olyan, akár egy komplett mesevilág, tele csupa cukisággal. Honnan indul a vállalkozásod története?

A családomban több művész van, vagyis volt kiktől tanulnom. 2005-ben még egyetemre jártam, ekkoriban vízfestékkel készítettem illusztrációkat, a befolyt összegből fedeztem a tandíjamat és egyéb kisebb kiadásaimat. A mostani férjem korábban a sógorom alkalmazottja volt, és akkor ismertem meg, amikor meglátogattam a nővéremet Amerikában. Éltünk egy ideig kint is, és 2011-ben Dél-Kaliforniából kezdtem árulni a kiságyforgókat, más néven babaforgókat. Aztán Magyarországra költöztünk, és 2018-ban felfedeztem a Meskát…S, hogy miért épp a babaforgók? Rájöttem, hogy elképesztően nagy kereslet van rájuk külföldön és itthon egyaránt.

Két gyermeked bizonyára a kezdetektől inspirált az alkotásban.

A fiam koraszülöttként jött a világra. Nehéz időszak volt, mert folyton féltem, hogy valami baj történik vele. Mély szülés utáni depressziótól szenvedtem, és éreztem, hogy kell valami, ami kreatív és, ami eltereli a gondolataimat. Elkezdtem varrni. Először egy zsiráfos-oroszlános babaforgót varrtam, ami a kisfiam szobájába került, majd egy névtáblát készítettem filcből a barátnőmnek.

Neked ebből annyi eladásod lesz, hogy nem fogod bírni! – mondta nekem lelkesen, és nagyon örült az ajándéknak.

Így is lett, olyannyira, hogy többet kerestem vállalkozóként, mint a férjem, és annyi megrendelésem érkezett babalátogatókra, gyermekáldásra, hogy szinte megállás nélkül dolgoztam. Ki is égtem egy kicsit. Hogy ez máskor ne történhessen meg, tudatosan figyelek arra, hogy rövidebb-hosszabb időre elvonuljak a varrástól és töltődjek.

Szerinted miért olyan kedveltek az anyukák és a babák körében a babaforgó cukiságok?

A mozgásérzékelés kulcsfontosságú szerepet játszik a kisbabák fejlődésében – szerintem ez az egyik oka annak, hogy a kiságyforgók ennyire beválnak. A másik, hogy életük első néhány hónapjában nagyon kíváncsiak a világra, legfőképp a különleges tárgyakra, arcokra, de a különböző minták, textúrák, a színek és a kiegészítők is felkelthetik a figyelmüket. A visszajelzésekből tudom, hogy a kicsiket elbűvölik a babaforgók kedves, szépséges figurái. Erőteljesen rá szoktak csodálkozni, vagy kapálózásba kezdenek, amivel az örömüket fejezte ki.

freepik

A fiam már kamaszodik, nemsokára 12 éves lesz, de a mai napig imádja a figuráimat, előszeretettel tömi ki a filcet, jön velem vásározni is. A kislányom, aki Rett-szindrómás, szintén odavan a babaforgókért, imádja nézegetni az ágya felettit. Gyakorlatilag mindent imád, ami sárga, vagy ami napocska.

A kézműves trendek folyamatosan változnak. Hogyan próbálsz lépést tartani és eladóként folyamatosan megújulni?

A kreatív világ folyamatosan hullámzik, ezért mindig igyekszem lépést tartani az aktuális trendekkel. Ahogy a trendek változnak külföldön, úgy alakítok én is a termékpalettámon. Amerikában már régóta az űr témájú kiságyforgók hódítanak, míg itthon az erdei állatosak, a szafarisak és a rókásak. Én már akkor próbáltam előrelátó lenni és betárazni a rókafigurákból, amikor itthon még a baglyosak voltak népszerűek. Mindenesetre űrfigurás termékek is kaphatók már a boltomban.

Időközben beszereztem egy profi fényképezőgépet, mert azt vallom, hogy egy jó kép rendkívül sokat számít – hívogatnia kell a vásárlót. Minél több a szép kép a boltomban, annál inkább megnőhet az esély arra, hogy a hozzám betérők több időt töltenek el nálam és vásárolnak is. Természetes fénynél, különféle szögekből fotózom, hogy minden oldalát megmutathassam a termékeknek. Egy életérzést is próbálok ábrázolni, amit akkor élhet át a boltomba látogató, ha megveszi a képről megismert terméket.

Milyen anyagokat használsz a kiságyforgókhoz és a névtáblákhoz?

Kizárólag hipoallergén 100%-os puha olasz gyapjúval és saját tervezésű szabásmintából dolgozom. Boltomban kiságyforgó-tartó is rendelhető, ami kézzel készített hajlított fa, s univerzálisan standard babaágyakra van tervezve. Amerikából is szoktam rendelni anyagot nagy tételben, és természetesen itthoni kereskedésekből is vásárolok.

A csomagolásra is nagy hangsúlyt fektetek: a megrendelők tőlem soha nem kapnak nejlonba csomagolt terméket, nem használok habszivacsot és buborékfóliát sem. Masnikkal, matricával díszítek, és úgy csomagolok, hogy még a postán is a csodájára járnak. Azért tartom ezt a pillért fontosnak, mert egyrészt a vásárló először a külcsín, azaz a csomagolás alapján alkot véleményt rólam, másrészt szeretem azt éreztetni a vásárlóimmal, hogy valami különleges dolognak a részesei. És a Mancsicsi valóban valami nagyon különlegeset nyújt anyukáknak, apukáknak, babáknak és kisembereknek egyaránt.