MESKA Blog

„Az anyukák nem engedték, hogy feladjam”

2023.03.28.

A bevásárlás mindennapjaink része. Ha ezt kisgyerekkel oldjuk meg, akkor ez sokszor igazi kihívás lehet az édesanyák számára, hiszen a vásárlás mellett figyelniük kell arra, hogy a pici ne akarjon kimászni a bevásárlókocsiból, ne akarja megrágni a kocsi különböző részeit, és még le is kell foglalniuk őt valamivel, hogy ne unja el magát. Vargáné Benkő Éva háromgyermekes anyaként jól tudja, milyen összetett feladat ez, éppen ezért döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy – a higiéniát, a minőséget, a praktikumot és az egyediséget szem előtt tartva – bevásárlókocsi-huzatokkal segíti az anyukáknak és a picik mindennapjait. A Tunyogmatolcson élő alkotó készített már ruhákat külföldi luxusmárkának is, de kreativitását végül egy saját vállalkozásban tudta legjobban kibontakoztatni.

Az első kérdés, ami nem hagy nyugodni Veled kapcsolatban: Miért döntöttél úgy, hogy otthagyod a varróműhelyt, ahol egy luxusmárkának készítettél ruhákat?

A gyermekeim születése után jólesett rövidebb időkre hasznossá tenni magam és bedolgozni varrodáknak, valamint az említett varróműhelynek. Sokat tanultam, főleg türelmet, kitartást és alázatot. Dolgoztam olyan darabokon is, amiket Demeter Richárd tervezett, ruháit rendszeresen láthatjuk kereskedelmi csatornák produkcióiban. Idővel valahogy mégis azt éreztem, hogy ez nem az én utam, és jó lenne valami olyasmibe kezdeni, ami csak hozzám köthető, az én „kézjegyemet” viseli. Egy saját vállalkozásba! A családom szerencsére ebben teljes mértékig támogatott.

Csodaszép bevásárlókocsi-huzatokat árulsz a Meskán immár negyedik éve. Miért épp erre a termékkategóriára „szakosodtál”?

Mert anyaként pontosan tudom, milyen nehézségekkel szembesülnek a nőtársaim a mindennapokban. Azt hinnénk, hogy kisgyerekkel bevásárolni könnyű, pedig nem. Igazi türelempróba. Egyszerre figyelsz arra, hogy megvedd, ami kell, hogy a picit lefoglald, és ne törjön ki sírásban az unalomtól, valamint, hogy az egész „procedúrát” a higiénia jegyében abszolváld. Merthogy egy bevásárlókocsin rengeteg a baktérium.

A pandémia idején nyilván még többen kerestek meg rendelésekkel, mint korábban.

Valóban megugrott a rendelések száma, de ez köszönhető volt annak is, hogy addigra– egy év alatt – már sokan megismerték a termékeimet, s hogy az anyukák egymásnak ajánlottak. A világjárvány mindenkiben félelmet keltett, és mindenki megpróbált védekezni maszkkal, kézmosással, és ahogy csak tudott.  Az édesanyák még jobban féltették gyermekeiket, mint előtte, és a bevásárlókocsi-huzat egyfajta biztonságot adott nekik. Egy ilyen védőhuzat megakadályozza, hogy a gyermek közvetlenül érintkezzen a bevásárlókocsi azon részeivel, amit már mindenki összefogdosott.

A puha pamutvászonból készült huzat kényelmet biztosít, a hűvösebb napokon nem a hideg ülőkén kell ülnie a csöppségnek, nyáron pedig a forró kocsitól óvja a bőrét. Kialakításának köszönhetően nem csak gyermek, de a szülő keze sem érintkezik közvetlenül a tolókarral, mivel a huzat ráhúzható. Könnyen felhelyezhető a bevásárló kocsira, mégis stabilan takar, és nem mozdul el. Elöl szalagból a kis horgokra rá lehet akasztani a gyerekjátékokat, így, ha eldobná sem esik le a földre. A hátoldal csatos hevederrel van egészítve, ami azt a célt szolgálja, hogy hozzá rögzítsd a védőhuzatot kocsihoz. A védőhuzat praktikus is, mert a tasakjába csomagolva kis helyen elfér.

A praktikum, a higiénia és az egyediség vezérel tehát.

És a minőség. Sok biztatást kaptam azoktól az anyukáktól, akik már vásároltak tőlem, és szükségem is volt ezekre, mert bizony volt, hogy azt mondtam, kész, feladom! Naivan azt gondoltam, hogy minden bevásárlókocsi ugyanolyan méretű… Legnagyobb meglepetésemre az anyukák nem engedték, hogy feladjam, és az ország különböző pontjairól küldtek méreteket, fotókat a bevásárlókocsikról, megosztották velem az ötleteiket és építő kritikával láttak el. Nem hagyhattam őket cserben, és kitartottam. Azóta is szívvel-lélekkel készítem a termékeket, élvezettel válogatok az anyagok között, és örülök, hogy egy kicsit hozzájárulhatok a családok egészségéhez, harmóniájához.

Milyen alapanyagokat használsz?

Az alaphozzávalók mindig ugyanazok: bőven tartok itthon szegőszalagot, biztonsági csatot, hevedert. Emellett használok vatelint, bélésanyagot és pamutvásznat. Termékeim között megtalálhatóak a félig és teljesen bélelt, valamint a 2 és 5 ponton záródó biztonsági öves védőhuzatok.

Mikor vagy elégedett egy projekttel, ha szabad kezet kapsz, vagy ha konkrét megbízást?

Rugalmas vagyok. Ha valaki konkrét elképzeléssel keres meg, állok elébe, de annak is örülök, ha megbíznak a kreativitásomban, az ízlésemben. Ha szabad kezet kapok, akkor elképzelem, hányféle módon tudnám az általam választott anyagot elkészíteni, milyen színekkel tudnám párosítani, milyen apró kiegészítőkkel tudnám feldobni a védőhuzatot. Sokszor készítek unisex darabokat, mert a szülők gyakran átörökítik a következő gyermekre a már bevált huzatot.

A legszebb bók, amit vásárlótól kaptál?

Egy anyuka a következőt írta nemrég: Ilyen még nem volt! Minden vásárlás sírással kezdődött, de most, hogy feltettük a védőhuzatot, a fiam olyan jól elnézelődött, olyan csendben volt! Megvizsgálta a huzatot, a mintákat. Nagyon hálás vagyok!

A Meskában mi volt számodra vonzó vállalkozóként?

A Meskát a nővérem ajánlotta, de nekem hamarabb lett boltom, mint neki. Amikor először böngésztem az oldalt, kifejezetten pozitív érzéseim lettek, kiemelkedően jó felületnek tartom, ráadásul én magam is szívesen böngészem a kínálatot. Egyszerűen nem lehet megunni!