MESKA Blog

„A Nagy Napokhoz egy kicsit mi is hozzájárulunk” – Mesi és Tamás

A Meskán másfél éve jelen lévő Grandekor a kreatív energiák kedves összeadódása: Mesi és Tamás minőségi, egyedi matricákat, dekorációkat készít. Egymás közt osztja meg a sokrétű munkát az ötletekkel teli házaspár, akik a baráti körből kapták annak idején az első felkéréseiket. Ám a kis vállalkozás előtt nagy jövő áll…

Tamás: Együtt visszük ezt a vállalkozást: az operatív részt – számlázás, beszerzés, papírmunka – jellemzően inkább Mesi végzi, a megvalósítás és kivitelezés pedig inkább az én feladatom. Kétféle módon zajlik egy munkafolyamat: az egyszerűbb eset, amikor a megrendelő kész tervvel, vagy megálmodott grafikával érkezik, amiből szeretne matricát vagy vászonképet megvalósítani. Így már egy meglévő anyagból tudunk dolgozni. Ennél időigényesebb, ha nincsen konkrét elképzelése, csak „valamit” szeretne a vevő: azaz olyasmire gondol, amit megfogalmazni sem mindig könnyű. Akkor elkezdünk közösen ötletelgetni, mi is lehet az, ami neki tetszhet. Elindul egy oda-vissza kommunikáció, ami sok változtatást szokott jelenteni.

Volt már, hogy szinte lehetetlent kértek tőletek?

Hála Istennek még nem: ami azonnal kell, azt megoldjuk – a lehetetlenre picit várni kell (nevet), mondjuk holnapig. A Meskán főleg a „cuki” gyerekvonalat igénylik a vásárlók, illetve szezonális dolgok találhatóak meg a kínálatunkban. Ez jelenleg a halloweeni mintákat vagy az őszi hangulatot kölcsönző faleveleket jelenti: ablakdíszek, ablak-matricák, illetve majd a karácsonyi dekoráció is nemsokára érkezik. Folyamatosan böngésszük az internetet, figyeljük a grafikai trendeket, továbbgondoljuk és ötvözzük a saját stílusjegyeinkkel, majd próbálunk új motívumokat alkotni. Kicsit különbözni szeretnénk a tucat termékektől, és valóban egyedi ötletekkel előállni. 

A teljesen személyes, kézlenyomatos fali dekorációk hogyan készülnek?

Vászonképekről van szó, melyeket szettben küldünk ki. Amit előzetesen tudnunk kell, hogy kinek a tenyere fog rajta szerepelni. Apa, Anya, gyerek(ek) nevét beszerkesztjük a  félkész felületre, mely mellé bőrbarát akvarell festéket teszünk be a csomagba. Otthon aztán a család együtt készíti el a lenyomatot, így személyes emlék is kötődik a tárgyhoz. Akár ajándékba is adhatják valakinek: a kép megörökíti, hogy mekkora volt akkor a gyerek kezének mérete.

  Főleg szobabelsőket látni az oldalatokon – kültérre is dolgoztok?

Klasszikus dekorálással szintén foglalkozunk – legyen szó autómatricáról, táblákról vagy óriásplakátról… Városrészeket vagy projekteket, ünnepeket bemutató táblákat is gyártunk, de akár formára is vágunk – ha például karácsonyi dekoráció a feladat. Kültéren időjárás-álló, fóliázott anyaggal dolgozunk. Van például egy Alternatív Időjárás Állomásunk, ami egy vicces kerti díszítő elem lehet. Ablakmatricáink és -fóliáink szintén ellenállnak az időjárásnak, a víznek.

Alkalmi munkáitok is vannak, de olyanok is, amely tárgyakat évekig „nyúznak”…

A tartós termékeinknél pláne igyekszünk maximálisan odafigyelni: a latex nyomtató kiválasztásánál is az volt a fő szempont, hogy oldószermentes eljárással dolgozzunk. Nagyformátumú nyomtatás – innen jön a grand – grandiózus – elnevezésünk is. Emellett a jövőnkre is utal ez a név: reméljük, hogy egyszer majd nagyok leszünk. Egyébként ennél a technológiánál nincs kipárolgás, kellemetlen szag, illetve kisgyermekek számára abszolút biztonságos. Ha például egy óvodába a teljes falra nyomtatunk, akkor – kis túlzással – a csemeték akár nyalogathatnák is a felületét.

A tisztítás is kíméletes?

Oldószer-, olaj- és vízálló matricákról beszélünk, melyek karcolásmentesek is. Az anyag a minőségéből adódóan akár nedves ronggyal, akár tisztítószeres ruhával is takarítható; még a fertőtlenítést is bírni fogja. Összességében eléggé ellenálló termékekről van szó.

Hengerben postázzátok – hogy ne kelljen meghajtogatni a matricákat?

Lényegében a hajtott éleket kerüljük el így – megsínylené az anyag, ha erős élek keletkeznének rajta. A henger egy vastag karton, ami szállítás közben is biztonságban tartja azt, ami benne van. Buborékfóliát szintén használunk: a lényeg ennél, hogy vagy már teljesen újra-felhasznált, vagy pedig újrahasznosítható legyen. Zöld csomagolásra törekszünk, ha már a nyomtatási eljárásunk is az. Manapság ez egyre fontosabb, főleg hogy mi műanyag termékeket állítunk elő: vinilt, fóliát használunk, ami nem annyira környezetbarát dolog. Ezt a csomagolóanyaggal kompenzáljuk, illetve mostanában pont egy visszaszedhető anyaggal is próbálkozunk.

Ez a szezonális díszeknél bizony jól jönne…

Egy, a fáról, fémről, üvegről is levehető, a hordozóra visszarakható dekorációval kísérletezünk éppen, amit később újra visszahelyezhet a vevő valamilyen felületre. Így nem kellene minden évben újat rendelnie. Az anyag és a fal sem sérülne a lehúzáskor, mert mikro-tapadókorongok vannak a matrica hátulján, amivel kapaszkodik. Most tesztelgetjük ezt a még kissé szokatlan anyagot, és abszolúte látunk benne fantáziát. Szeretnénk már idén beépíteni a kínálatunkba: akár úgy, hogy ugyanazt a grafikát kérhetik tőlünk egy olcsóbb változatban, illetve egy tartósabb anyagra is, ami ez a visszaszedhető lenne.

A visszajelzésekben a rugalmasságotok mellett a „zseniális” kivitelezést is dicsérik…

Próbálunk pozitívan hozzáállni mindenkihez, és a vevőik igényeit maximálisan kielégíteni. Gyorsan is igyekszünk dolgozni – viszonylag új, másfél éves vállalkozásként még van is kellő kapacitásunk. Nyilván adódnak sűrűbb időszakok – például a téli ünnepek környékén – ilyenkor vászonképből sokkal több a megrendelés. Ekkor némileg feszítettebb a munkatempó. De olyan igényeket is figyelembe tudunk venni, hogy ha az utolsó pillanatban szólnak, hogy most hétvégén lesz az esküvő, amire azonnal kellene alkalomhoz illő matrica – borítékkal, dátummal, névvel, köszönő szöveggel. Ugyanez a fa alá: ha valaki szeretne egyéni matricát, például hogy „kézzel készült ajándék”, vagy hogy egy számára fontos ábra kerüljön a csomagra, esetleg egy 3 dimenziós matrica… Ha valami nagyon speciális felkérést kapunk, valahogyan azt is igyekszünk megoldani.

Fel tudtok-e idézni egy olyan munkát, ami nagyon emlékezetesen sikerült?

Jó kérdés, ugyanis nagyon szeretünk alkotni, így az egyéni megrendelések mind közel állnak hozzánk. Főleg ha „Nagy Nap”-okhoz járulunk hozzá – igaz, nem sok szerepünk van benne, de maga a visszajelzés fontos, amikor megtudjuk, hogy mennyire örült az ifjú pár annak, amit nekik  készítettünk. Vagy hogy milyen boldog a kisgyerek, akinek a szobája kapott egy egyéni arculatot. Nagyon szeretjük, ha valaki veszi a fáradságot, és hagy az oldalunkon egy értékelést. Minden visszacsatolás egy-egy bizonyíték arra, hogy megéri ezt csinálnunk.

Szerző: Perzsa

Minőségi, egyedi matricákat, dekorációkat találsz Grandekor Meska boltjában: