MESKA Blog

Tervezés a természetért

Az én túrám: kis friss levegőt engedtem a műhelyembe, aztán visszatértem az asztalomhoz, hogy újra átgondoljam az egyik stílusos hátizsák szabásmintáját. Amikor a pici, színes maradék anyagokra néztem, az őszi erdőt mintázó tarka levelek jutottak eszembe. Dobogókő, ami ebben az évszakban az egyik kedvenc célpontunk és mindig elvarázsol. HagaBag vendégcikke.

Gyakran járunk túrázni, 15-20 km közötti távokat gyalogolni, ilyenkor imádom figyelni az erdő hangjait és együtt lélegezni a természettel. Forrásokat keresni, ahol még tiszta vizet tudunk engedni a kulacsunkba, fotómasinámmal felfedezni a makrovilág ezernyi csodáját, teleszívni a tüdőmet a természet hűsítő, inspiráló illatával.

Ugyanakkor mindig elszomorít, amikor látom, hogy sokan nem becsülik meg azokat a kincseket, amik még megmaradtak nekünk, és amiből egyre kevesebb van.

Lépésről lépésre

Elkeserít, amikor szemetelést, rongálást látok, éppen ezért figyelek rá, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a kezem alatt. Az egyedi kézműves táskák, a praktikus női hátizsákok, a 2 in 1 táskák készítése nem a varrással, de még csak nem is a szabásnál kezdődik, hanem ott, hogy megpróbálom az adott anyagból, a textilbőrből, a pamutvászonból a legtöbbet kihozni.

Néha nem is olyan könnyű a formát, a színt, és a méretet is úgy összekombinálni, hogy minden jól illeszkedjen. Egyszerűbb és gyorsabb lenne sok méter anyagból dolgozni, mégis rászánom az időt a tervezésre.

Ma már nagyon sokat hallani, olvasni a környezetvédelemről, mégis az ember néha nagyon kevésnek érzi azt, amit egymaga megtehet. Pedig sok kicsi sokra megy!

A sok kicsi centi, amit az anyagokból megmentek egy-egy fontos lépéssé válik a harcban. Minden különleges női táska, minden crossbag, minden designer válltáska ezzel a gondolattal születik nálam.

Szelektív hulladékgyűjtés

A másik lépés, hogy amit végképp nem tudok felhasználni, azt szelektíven gyűjtöm és a veszélyes hulladékot a megfelelő gyűjtőpontra viszem.

Ha közben megszomjazom, víztisztítós vizet iszom, így nincs szükség rá, hogy pet palackokat cipeljek haza. És ha már vásárlás, lebomló nejlont, vagy ökozsákot használok, sőt, ez utóbbit készítek is, és shoppereket is varrok maradék anyagból.

Csomagolásnál a hibátlan, de már használt dobozokból válogatok és abban küldöm el, amit a Hagabag kézműves táska webáruházból rendeltek. (Jelenleg ugyan még a táskákat először nejlonba csomagolom, hiszen a papír nem védi meg úgy őket a párától és a szennyeződésektől, de keresem a lehetőségeket.)

Emellett feldolgozom bútorboltok régi mintadarabjait: neszesszerek, zsákocskák, zsebkendőtartók, tolltartók, kulcstartók készülnek belőlük, mindegyik válogatott anyagokból, és gondos tervezés után.

És persze, ahogy már említettem, nagyon figyelek rá, hogy kevés szabászati hulladék keletkezzen a műhelyben.

Ami mégis leesik, abból a terveim szerint ékszereket készítek majd, stílusos kiegészítőket a designer táskák mellé, illetve óvodáknak, iskoláknak továbbadom, hogy a gyerekek kreatív foglalkozásokon fel tudják használni.

Kísérj el!

Egyre többen tudják, hogy foglalkozom újrahasznosítással, újratervezéssel, így sokan megkeresnek ezzel kapcsolatban. Beszélgetünk, én pedig gyűjtöm az infókat, a lehetőségeket, amiket meg tudok valósítani. Külön öröm számomra, hogy egyre több fiatalt tudok ezekbe az ötletelésekbe bevonni, számukra ez már egy természetesebb téma, hiszen már ebbe születtek bele, ebben nőttek fel. Mondhatni alapfelszerelés a hátizsákjukban a környezetvédelem gondolata. Érdemes figyelni és hallgatni rájuk.

Próbálok egyre jobban belefolyni, belesimulni a folyamatba és már újrahasznosított textilekből készíteni a praktikus és stílusos táskáimat. Bevallom, nekem még ez is egy útkeresés.

Mint amikor belépek az erdő szentségébe, magamba iszom a csodás illatokat, a látványt, a friss levegőt és nem számít, hogy puhán fekszik a lábam alá a föld, vagy kavicsokon, göröngyökön botladozok. Még nem tudom, mi vár rám a túrán, de érzem, hogy jó helyen vagyok és jó irányba tartok.

Ha látsz egy „öko” terméket a táska webshopban, akkor mindezt megtalálod mögötte:

A törekvést, vágyat a fejlődésre, a természet tiszteletét és szeretetét. Nem csak a jól hangzó, divatos szavakat!

Hiszem, hogy így, ha kis mértékben is, de hozzájárulhatok kis bolygónk védelméhez.

Szeretnék segíteni nektek is a tudatosabb vásárlásban és örömmel veszem, ha ezzel kapcsolatos ötletekkel, kérdésekkel megkerestek.

Kapjatok fel hát egy praktikus hátizsákot vagy egy oldaltáskát és kísérjetek el ezen az úton! Ha pedig a cikk felkeltette az érdeklődésedet az alkotó táskái iránt, nézz szét a boltjában itt:  HagaBag.