MESKA Blog

Pólók az edukáció és a szépség jegyében

Interjú Rolanddal, az IndigoMűhely egyik alapító-alkotójával

Póló, ami nem csak szép, de bővíti az ismereteidet is? Igen! Az idén tízéves fennállását ünneplő IndigoMűhely alapítói és alkotói fontosnak tartják, hogy termékeik ne csak szépek, de hasznosak is legyenek. Felnőtteknek és gyermekeknek készített pamut pólókra, textiltáskákra és ökotermékeikre hosszas kutatómunka és információgyűjtés után tervezik meg az egyes grafikákat, így kedvezve a természet, az irodalom, az állatok, a magyar hagyományok iránt érdeklődőknek.

Idén 10 éves az Indigo Műhely, profilotokba egyedi grafikával ellátott női, férfi és gyermek pólók, textiltáskák és ökotermékek tartoznak. Hányan alkotjátok a csapatot?

Négyen — Veronika, Péter, Emese és jómagam — alkotjuk az IndigoMűhelyt. Mindannyian mérnökök vagyunk, építész-, építő- és környezetmérnök is van a csapatban. Emese hozta létre az Indigo arculatát, ő és Péter készítette a termékeinken látható grafikák jelentős részét. Vera a termékfejlesztésben ügyes, én inkább a  kereskedelmi feladatokat látom el.

Mikor és miért éreztétek úgy, hogy a Meskán szeretnétek boltot nyitni?

Fontos volt számunkra, hogy találjunk egy minőségi platformot, ahol igényes vásárlók találkozhatnak a termékeinkkel. A Meskával nagyon jól jártunk, immár 8 éve üzemel a boltunk e kézműves online piactéren. A termékeink széles közönséghez érnek el így, folyamatosan nőnek az eladásaink, a vásárlók pedig viszik a jó hírünket, aminek pozitív hatását akkor is érezzük, amikor épp táncháztalálkozón, karácsonyi vásárokban, vagy nyári fesztiválokon képviseljük magunkat.

Az általatok megálmodott és készített pólók azért is izgalmasak, mert legtöbbjükben ott van az edukációs szándék: ha egy kisebb, vagy egy nagyobb gyermek Ehető gombák, Bakonyi dínók, vagy Magyarország hegyei pólóban megy el az iskolába, indirekt módon, egyfajta mozgó reklámként tanítja a diáktársait is. Szerintem ez zseniális!

Kifejezetten célunk, hogy a grafikáink ne csupán szépek legyenek, hanem hasznos ismereteket is átadjanak. Fontosnak tartjuk, hogy termékeinken keresztül felhívjuk a figyelmet például a magyar természeti értékekre, az irodalom fontosságára, a magyar hagyományokra. Legelső sorozatunk az Kis hazai nevet viseli: a pólók a múlt és a jelen, a régi magyar hagyományok és a modernség összekapcsolásának jegyében készültek. Az egyik női pólónkon például egy felvidéki szűr hímzésének részlete látható újraszínezve, igazítva a mai kor igényeihez, egy másikat egy erdélyi kályhacsempe-minta díszíti.

Az Ehető gombák és a Balatoni halak grafikáinak elkészítését szintén komoly kutatómunka előzte meg: információkat gyűjtöttünk a Balatonban található halfajtákról, valamint konzultáltunk horgászokkal, szakemberekkel is. Jelenleg természetjáró pólósorozatunk a legnépszerűbb: a hazai hegyvonulatok (Badacsony, Naszály, Kőris-hegy, Írottkő, Nagy-Milic, Csóványos, Kékes) rajzolatát az Országos Kéktúra nyomvonalán keresztül ábrázoltuk; textiltáskák, hátizsákok közül pedig talán az irodalmi vonatkozásúak a legsikeresebbek.

A kutatómunka utáni következő lépés nyilván a grafikai tervezés.

Igen, és amint elkészül egy grafika, beállítjuk a színeket, hogy azok nyomtatásban is úgy nézzenek ki, ahogyan elképzeltük őket. Ezután következik a digitális textilnyomtatás – mi közvetlenül az anyagra nyomtatunk. Az utolsó fázis a pólók, vászontáskák hőkezelése.

Rendszeresen dolgoztok együtt meghívott grafikusokkal. Az ismeretségi körötökből választjátok ki őket?

Inkább az interneten, különféle platformokon igyekszünk felkutatni olyan grafikusokat, akiknek a munkái valamiért megtetszenek nekünk, és beleillenek az Indigo arculatába. Büszkék vagyunk arra, hogy ők is gazdagítják a Műhely termékpalettáját.

Meghívott grafikusok sorozat

A nyolcéves Meska-jelenlétetek alatt bizonyára sikerült átlátnotok, mik a Meska erősségei. Kiemelnél legalább egyet?

A Meska neve mára összeforrt a magyar kézműves kínálattal. Rengeteg ember, csupa igényes vásárló látogatja ezt az online piacteret, akik szeretnének valami pluszt, valami egyedit csempészni a mindennapjaiba az itt kapható termékek által. Aki magyar alkotók által készített minőségi termékeket keres, az szerintem előbb-utóbb a Meskán köt ki.

Nézz körül az Indigo Műhely boltjában! Tedd megjelenésedet egyedivé illusztrált kézműves pamut pólókkal, textiltáskával, ökozsákkal!

Szerző: Jónás Ágnes