MESKA Blog

Babaruha varrás után játszani is engedd!

Nagyiként bizony fel kellett kötnöm a felkötni valót, hogy lépést tudjak tartani a 10 éves kisunokámmal. Hanna segítségével megtanultam „netezni”, de nem csak az online világban töltjük az időnket, hiszen lett egy közös játékunk, amit igazából a közös vállalkozásunknak és szenvedélyünknek is nevezhetek, ez pedig a babaruha varrás. enekes” vendégcikke.

Emlékszem, milyen nehéz volt sokszor rávenni, hogy tegye le a számomra akkor még ismeretlen kütyüket, és csináljunk valamit, amihez én is értek. Babázni mindig is szeretett, és sokszor kért meg rá, hogy készítsek ruhákat a babái számára. Így indult a „Hanna nagyija”, ahol valóban kézzel és szívvel-lélekkel tervezzük és készítjük a babaruhákat azóta is. Na jó, a varrás része azért általában rám marad, de egyáltalán nem bánom. 

Csapatmunka

A közös hobbink miatt egyre többet babázik, és egyre több ruha terve születik meg a fejecskéjében. Természetes, hogy a gyerekek sokkal hamarabb ismerkednek meg a technika csodáival, és szívesen töltik vele az idejüket. De úgy gondolom, a hagyományos játéknak is fontos szerepe van a fejlődésükben. Így minden alkalmat meg kell ragadni, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a valós, nem csupán a virtuális térben létező játékok iránt. És az iránt, hogy itt igazán csak a fantáziájuk szabhat határt mindennek. Nincsenek előre beprogramozott lehetőségek. Itt nem választani, hanem teremteni kell. Idővel pedig rájönnek, hogy ennek mekkora jelentősége van, hiszen nincsenek korlátok, és szabadon szárnyalhatnak.

Egy babázás során, ha néha titokban odapillantunk, az unokánk, gyermekünk életének fontos pillanatait ismerhetjük meg. Mi bántja, minek örül, mit gondol természetesnek. Rengeteget tanulnak játék közben az életről, de nem csak ők, hanem mi is.

Valós emberek, valós tárgyak

Ezeket a sorokat azért írom most le, mert jön a karácsony. Ilyenkor remélhetőleg minden családban több idő jut egymásra és a gyerekekre. Próbáljátok ki, hogy visszatértek egy kicsit az offline világba. A babázás, a társasjátékozás, a kártyázás mind olyan tevékenység, amelyeken keresztül sokkal jobban megismerhetitek egymást, és a gyerekek is rájönnek, hogy milyen más igazi, valós emberekkel és tárgyakkal tölteni az időt.

Nagyon boldog, meghitt ünnepeket kívánok Nektek, és nagyon sok közös, játékos pillanatot!

Szeretettel, Hanna nagyija