MESKA Blog

Mi a közös a tetoválóművészben és a kézműves alkotóban?

2023. 09. 27.

A Meskán számos tetoválás inspirálta kézműves terméket találsz, alkotóinkat – akárcsak a tetoválóművészeket – a kreativitás, a grafika és az illusztráció iránti lelkesedés hajtja. Szerencsére a tetoválás már rég nem lenézett műfaj, épp ellenkezőleg: önálló művészeti ággá nőtte ki magát, egyes irányzatait pedig magaskultúra elismert területeként jegyzik. Összegyűjtöttük a Meska „varrat” trendjeit, s utánajártunk, milyen, ha a matyó minta testünk részévé válik.

A tetoválás is művészet, akárcsak a „tetovált” kézműves termékek készítése

A tetoválás egyidős az emberiséggel. Sok népcsoportnál még ma is a beavatási szertartások részét képezi, a mi kultúránkban leginkább a személyiségünk kifejezésének egyik eszköze. Egy-egy film után kiugróan népszerűvé válnak a nonfiguratív és a törzsi minták, vagy egy adott nép hímzésvilágának mintakincse. Egy szép rajzolatú igényes tetoválás, vagy egy különleges mintával ellátott kézműves kreáció bárkin jól állhat, és még önbizalmat is ad.

Mi a közös a tetoválóművészben és a kézműves alkotóban?

  • Mindkettő szívvel-lélekkel alkot, a „flow”-t keresi, s valamilyen érzelemkavalkádot szeretne megélni és kifejezni vizuálisan.
  • Az igazán jó mester védjegye, hogy folyamatosan fejleszti magát, mindig képes valami újat mutatni, igazodik a vevő/vendég igényeihez, de úgy, hogy közben belecsempész az alkotásába valamit saját magából is.
  • Az alkotói folyamat lassú, koncentrált, szívből jövő tevékenység
  • Egy életre szóló művet alkotni valaki más számára egyrészt nagy megtiszteltetés és büszkeség, másrészt hatalmas felelősség.

Készülj fel arra, hogy faggatni fognak!

Akár bőrfelületre, akár textilre vagy más anyagra kerül egy tetoválás, a minta mindenképp egyfajta üzenetet hordoz, értéket képvisel, emléket állít, a lélek fejlődésének állomásairól árulkodik. Aki úgy dönt, hogy a testén, vagy akár póló, táska formájában viselni fog egy mintát, akár tisztában van az adott szimbólum jelentésével, akár nem, mindenképpen állást foglal. Az emberek pedig kíváncsiak lesznek arra, miért éppen et vagy azt a mintát / mintájú terméket választottad.

Ha vannak tetoválásfüggők, akkor a „tetovált” termékekre is rá lehet függni?

Nem maga a tetováltatás vagy az alkotás okoz függőséget, hanem a pozitív érzés – boldogság, önbizalom, büszkeség –, amit az alkotás elkészülte után tapasztal alkotó és a befogadó.

„Varrat” trendek a Meskán

„Vásznaink a pólók, ecset a különleges digitális művészet” – vallják a Magnolion alkotói.

Ha csak egy-egy speciális alkalomra szeretnél tetoválást, akkor a Kamutetko alkotója segít Neked az elképzeléseid megvalósításában. Vihetsz egyedi saját grafikát, vagy válogathatsz egyedi lemosható tetoválások és tetoválás csomagok közül is. Esküvőre, lánybúcsúra készülőknek a Weddingfuldekormuhely boltja a legjobb választás:

Ha vonzódsz az ősi népi motívumokhoz, nézz be Avisurához. Ez az íjászathoz készült bőr oldaltegez tarsollyal szettben is kérhető, szkíta tetoválás mintával.

Annanarai matricáit bármilyen sima felületre – fára, bútorra, laptopra, könyvre, füzetre – felragaszthatod. A Lány gyöngy fülbevalóval című festmény alapján készült grafikája matt matrica papíron, tetoválással lett egyedi.

Varratnál magadra kalocsai hímzést?

A magyar hímzés eddig is világhírű volt, de azt eddig nem gondoltuk, hogy a világ bizonyos részein tetoválásként láthatjuk viszont, ráadásul kezd az egyik legkedveltebb hímzésmotívum lenni a hazai tetováló szalonokban is.

Varrat trendek,  avagy mit akar a nő, mit szeretne a férfi? 

Apropó varrat… Már vetítik a hazai mozik a Varrat című dokumentumfilmet, mely látványos képekkel mutatja be a tetoválás művészetét. Képet kapunk a tetoválás indokairól és magáról a technikai kivitelezésről is. A kivételes vizuális utazáshoz történészek és a magyar tetováló szakma kiválóságai – közismert és világhírű magyar tetoválóművészek – szólalnak meg, köztük olyanok is, akik sztárok és sztársportolók sokaságát tetoválták. Manapság már ott tartunk, hogy nők is bátran vállalják, ha tetováltatni szeretnének, és a környezetük se néz rájuk emiatt furcsán.

Akkor válassz „tetovált” kézműves ruhaneműt és kiegészítőt a Meskáról,

  • ha várandós vagy (nincs az a profi tetoválóművész, aki várandós hölgyet tetoválni vállalna. Igaz, hogy begyulladni elég ritkán szokott a tetoválás, ám a frissen tetovált bőrfelület begyulladhat, ami rosszat tesz a tejtermelésnek).
  • ha nem szeretnél a testedre igazi tetoválást, de mindenképpen ki szeretnél tűnni a tömegből
  • ha allergia miatt nem viselhetsz tetoválást
  • ha már viselsz a testeden tetoválást, és rá szeretnél erősíteni az összképre vagy a szimbólum mondanivalójára

Konklúzió: a „tetovált” póló, táska, a lemosható matrica mindig jó választás kortól, nemtől függetlenül! 🙂