MESKA Blog

„Ezt a táskát neked is a Matild csinálta?!”

2022.04.05.

Precízség, minőség, egyediség, kényelem és elegancia – ezek jellemzik Pénzes Matild termékeit. Matild profiljába művészi igényességgel készített, színekben és mintákban gazdag táskák, hátizsákok és pénztárcák tartoznak. Az egyszemélyes vállalkozás mögött Matild áll, aki egy évvel az után, hogy boltot nyitott a Meskán, elnyerte a legnagyobb forgalmú eladó és a legnépszerűbb bolt címeket is.  Fáradhatatlanul tervez, formál, kísérletezik és varr. Ihletet a természetből és más országok kultúrájából merít, s aki valaha látta, vagy viselte az általa készített darabokat, nagy valószínűséggel örökre elköteleződik a márka mellett.

Viszonylag sokat gondolkoztam azon, hogyan tudnám megfogalmazni az érzést, ami termékeid láttán a hatalmába kerít engem és nőtársaimat. Arra jutottam, hogy egy PénzesMatild-alkotás pont úgy hat a lélekre, mint egy nagy gonddal megalkotott exkluzív parfüm: jó kedvre derít, és egy kicsit még függővé is tesz. Mi a te vállalkozásod története?

Nagymamám varrónő volt, tőle tanultam meg a szabás-varrás alapjait. Ennek a tudásnak köszönhetően már középiskolásként olyan ruhákat viseltem, amiket magam készítettem, és később felnőttként is volt egy olyan időszakom, amikor a pizsamától a fehérneműn át a kabátig mindent megvarrtam magamnak, és kizárólag ezeket viseltem. Életem során több varrással kapcsolatos tanfolyamot elvégeztem, tanultam sokat a YouTube videókból is, és még jó néhány kézműves technikát kipróbáltam, például üvegfestést, gobelinezést. Miután életem első táskáját elkészítettem, megosztottam a fotóját a közösségi oldalamon, és bár nem az volt a cél, hogy eladjam, mégis hamar elkelt. Ezt követően nem volt megállás: egyre többen kértek, hogy készítsek táskát.

Tudod, van az a mondás, hogy a cipő és a táska amellett, hogy öltöztet, egyfajta névjegy is, mert képet ad a viselője személyiségéről.

Így van. Egyébként én csakis minőségi alapanyagokból, kopás- és víztaszító designer szövetekből és textilbőrökből készítem a termékeim. Ha például Olaszországban járok, első utam a méteráru boltokba vezet. Viccesen azt szoktam mondani, hogy nagyon ráálltam az anyagra.

Honnan merítesz ihletet?

Elsősorban a természet csodái – virágok, növények, állatok – ihletik az alkotásaimat.

Személyes kedvenceim a laptoptáskák, illetve a palackzöld és a burgundivörös, mandala mintájú többfunkciós 3 az 1-ben és 4 az 1-ben hátizsákjaid. India jut róluk eszembe.

Jól érzed, mert India azóta inspirál, mióta kint jártam. A nagy áttörést számomra épp az általad említett többfukciós Rita és Gabi táskák hozták meg. 

Hogyan képzeljünk el téged alkotás közben? Mik az első lépések?

A tervezésnél az első szempontom az, hogy a táska ne csak esztétikus legyen, hanem praktikus, strapabíró is, és hogy hosszú távon társunk legyen a mindennapokban. Először kitalálom a formát, a színvilágot, szerkesztek egy sablont, kiszabom a zsebeket, a ferdepántot és a fő anyagot. A béléseket és a merevítőket ipari szabászgéppel szabom ki. Többféle táskamerevítőt és szivacsot használok, mert azt vallom, hogy minél precízebben és profibban van kimerevítve, annál erősebb és jobb tartású lesz a táska. Az elkészült prototípust mindig magamon tesztelem, viselem és használom. Eközben jövök rá, mi az, ami még hiányzik róla/belőle. Ha úgy érzem, jó lenne még bele egy zseb, vagy oldalra egy kulacstartó, akkor javítom a tesztpéldányt, és csak ez után alkotom meg az eladásra szánt terméket.

Mennyi idő az említett Rita és Gabi táskákat elkészíteni?

Körülbelül két-két és fél óra. Ezek vízálló designer szövetből és textilbőrből készült variálható, azaz többfunkciós, egyterű női táskák zsebekkel, kulacstartó zsebbel, állítható vállpántokkal. Hordhatók kézben, váll -és oldaltáskaként, valamint hátizsákként. A két karabineres vállpántnak és a megfelelő helyekre elhelyezett fém akasztóknak köszönhetően strapabírók, és pillanatok alatt átalakíthatók olyanná, amilyen formában tulajdonosa épp viselni szeretné. Még egy A4-es mappa és egy laptop is elfér bennük, sőt, bevásárlásra is alkalmasak, ráadásul színben hozzá illő pénztárca is rendelhető hozzájuk. A Gabi kollekcióm új. Száz százalékban lebomló anyagból, viaszolt vastag vászonból készülnek, éppen ezért nagyon keresettek.

Palackzöld 3 az 1-ben „ANDI” táska/hátizsák

A Meska boltodnak több mint 3500 követője van, és az oldaladon olvasható visszajelzések is egytől-egyig pozitívak. Milyen érzés ez?

Csodálatos! A másik, amit még sikerként szoktam elkönyvelni, hogy a hírem szájról szájra terjed. Ha az egyik vevőm meglátja egy másik hölgyön egy alkotásomat, megszólítja ismeretlenül, és azt kérdezi: Ezt a táskát neked is a Matild csinálta?! De olyan is elő szokott fordulni, hogy valaki, aki még sosem vásárolt tőlem, meglátja valakin az általam készített táskát, és elkéri tőle az elérhetőségem. Öröm és elismerés ez számomra, ráadásul magyar vásárlók külföldön élő barátaiknak, rokonaiknak is előszeretettel ajándékozzák a termékeimet.

Biztos szoktál te is csak úgy böngészni, nézelődni a Meskán.  Vásároltál már valamilyen kincset saját részre?

Nagyon szeretem kiegészítőket – üvegékszereket és szalaghímzéssel készült medálokat is rendeltem már, és a természetes alapanyagokból készült kézműves kozmetikumoknak, szappanoknak sem tudok ellenállni.

Miért lehet jó a Meska közösségéhez tartozni?

Nekem a Meska folyamatos megerősítést ad abban, hogy jó az út, amin haladok. Ezen az online piactéren nagyon sok jó táskás van, erős a mezőny, így különösen büszke vagyok arra, hogy egy évvel azután, hogy boltot nyitottam,  én lettem a legnagyobb forgalmú eladó, egyben a legnépszerűbb bolt is. Hálás vagyok, mert eddig mindegyik televíziós Meska-reklámban szerepelhettem, ezen kívül a közösség is remek. Vannak alkotó barátnőim is itt, és nemhogy nem tekintünk konkurenciaként egymásra, hanem előszeretettel ajánljuk egymást a vevőknek.

Nézz körül PénzesMatild boltjában, és szerezz be egyet, vagy többet a textilbőrből, vízálló designer szövetből készült szebbnél szebb táskák, pénztárcák, hátizsákok közül!

Fotó: Nerpel Nikoletta

Szerző: Jónás Ágnes