MESKA Blog

„Anyukámtól kaptam az első ragasztópisztolyomat”

Interjú Eszterrel, a KreativHome kézműves bolt alapító-alkotójával

2022.05.02.

A közgazdász végzettségű Eszter mindig is szeretett saját örömére alkotni. Kreativitását édesanyjától „örökölte”, de csak akkor gondolkodott el komolyabban azon, hogy vállalkozást indítson férjével együtt, amikor munkahelye megszűnt. Bátorságukat siker koronázta, mióta pedig a KreativHome a Meskán is jelen van, gyakorlatilag nincs megállás – folyamatosan jönnek a megrendelések egyedi lakásdekorációkra, fából készült és lézervágott termékeikre.

Asztaldíszek, kopogtatók, előszoba bútorok, rusztikus házszámtáblák, vintage polcok, lézervágott születésnapi köszöntők – csak néhány termék azok közül, melyekkel a KreativHome büszkélkedhet. Minek a hatására döntöttél – döntöttetek úgy férjeddel –, hogy elkötelezitek magatokat a kézművesség, ezen belül a famegmunkálás és a lézergravírozás mellett?

Sok apró pillanat és esemény hatására döntöttem úgy, hogy belevágok. Lassan két éve, hogy „megszületett” a KreativHome. Akkoriban újítottuk fel a házunkat, és nagyon sok hulladék fa, deszka, gerenda maradt, amivel kezdeni szerettem volna valamit, hogy ne menjen kárba. Sokat inspirálódtam az internetről, nagyon tetszett a farmhouse stílus, és gondoltam, készítek magunknak a megmaradt deszkákból egy fali dekorációt. Amikor megmutattam az ismeretségi körömben, mindenkitől pozitív visszajelzést kaptam. Ez adta az első lökést.

A másik dolog, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kézművesség felé forduljak, az az előző munkahelyem megszűnése volt. A második kislányunk ekkoriban volt egy éves, és nekem el kellett gondolkodnom, hogy mivel szeretnék foglalkozni.  Tudtam, hogy egy vállalkozásnak idő kell, hogy kiderüljön, működni fog-e vagy sem, tisztában voltam azzal, hogy kockázatot vállalok, mégis belevágtam a férjemmel együtt. A lézervágást például a nulláról kezdtem, elsőre pedig egy fali kulcstartót és egy házszámtáblát készítettem.

Sikerük lett?

Szerencsére igen. A házszámtáblák pár héten belül elkeltek, és még mindig ez a termékcsoport az egyik legnagyobb kedvenc a vásárlók körében.

Mivel az alkotásaitok többsége fából készül, adódik a kérdés: Milyen lelki viszonyt ápolsz a fával, miért szerethető számodra ez az alapanyag?

A fa sokszínű és változatos, és gyönyörű dolgokat lehet belőle készíteni. Nem félek kísérletezni vele, bátran használok rajtuk különféle festékeket, alkalmazok színkombinációkat – ettől lesznek a termékek még különlegesebbek, még egyedibbek. 

Lassan két éve, hogy boltot nyitottatok a Meskán. Milyen élményekkel gazdagodtatok, milyen sikerek értek titeket itt eleinte?

Az első eladások között volt egy olyan fali dekoráció, amit magunknak is készítettem már a teraszunkra. Nagyon büszke voltam, hogy másoknak szintén megdobogtatta a szívét. Azóta ez a termék már nem kapható, de nálunk még mindig a gangon van, és akárhányszor ránézek, eszembe jut, honnan indultunk. Egyébként a Meskán boltot nyitni a lehető legjobb döntés volt!

Miért? Miféle pluszt ad nektek és a vállalkozásotoknak a Meska?

Sokkal előbb találnak meg a vásárlók a Meskán, mint a honlapunkon keresztül.  A vásárlók őszintén értékelik és szeretik a kézműves termékeket, a dekorációt, és örülnek, hogy egyedi kéréseknek is eleget teszünk. Ami azt illeti, civilként engem is gyakran rabul ejt ez a kézműves piactér, szívesen nézelődöm és csodálom a szebbnél szebb alkotásokat, és többször vásároltam is már.

Hogyan kezdesz neki a munkának?

Meglátok egy darab fát, vagy egy színt valahol, és máris elkezd kattogni az agyam, hogy mi készülhetne belőle. Igaz, ma már kevesebb idő jut arra, hogy a saját elképzelésem szerint alkossak – inkább a vásárlói igények alakítják a termékeket. Mindig érkezik egy egyedi kérés, amit mi örömmel teljesítünk.

Ha például fali dekorációt kérnek, először lerajzolom az elképzelésem, aztán a rajzot megmutatom a férjemnek. Ezt követően ő legyártja a prototípust, majd következik a színek kiválasztása, a festés (főleg akril – és lazúrfestéket használok) és a dekorálás.

Általában van egy alapszín, amit „koptatok” egy másik színnel, előkerül néhány virág, lézervágott felirat és jó néhány óra után megszületik a végleges termék, ami persze később még számtalan változtatáson esik át.

A lézervágást is közösen csináljátok?

A lézervágás teljes mértékben az én „asztalom”. Az első évben még nem volt saját lézervágó gépünk, de aztán annyi ötlet és megkeresés érkezett, hogy beruháztunk egy sajátba.  Ma már a fa mellett a legtöbbet használt alapanyagunk a plexi, amiből nemcsak házszámtáblákat, hanem egyedi tortadíszeket is készítünk.

Miközben hallgatlak, folyton a jin-jang szimbólum jut rólad eszembe, ugyanis egyszerre van meg benned a finomság, a lágyság, a kedvesség, egyszóval minden, ami női princípium, ugyanakkor ott motoszkál benned a vagány, küzdő, faforgácsban lépdelni imádó, belevaló ember is.

Hát, ami azt illeti, nő létemre a kedvenc eszközöm a ragasztópisztoly és az akkus fúró! (nevet)

Pár nap telt el anyák napja óta. Édesanyádat milyen ajándékkal lepted meg?

Anyukámnak már nagyon sok dekorációt készítettem, tőle „örököltem” a kreativitásomat, hiszen kicsi korom óta ő is mindig alkotott valamit, szépítgette az otthonunkat. Az idei anyák napi kollekciónkat úgy alkottam meg, mintha neki készülne az összes. Nem mellesleg tőle kaptam az első ragasztópisztolyomat is.

Nézz körül a KreativHome boltjában! Válogass az egyedi kézműves asztaldekorációk, vintage termékek, házszámtáblák és lézergravírozott szépségek közül!

Szerző: Jónás Ágnes