MESKA Blog

A rockabilly ruhák szerelmese

A Galgóczi-Deutsch Márta által tervezett és készített ruhák az amerikai rockabilly  szubkultúra klasszikus stílusjegyeit és a mai kor szellemiségét egyaránt hordozzák. Márta Marticicc nevű Meska boltja immár harmadik éve működik töretlen sikerrel, gazdag kínálattal; az egyedi mintájú és fazonú ruhák garantáltan felkeltik minden igényes hölgy figyelmét. Maga az alkotó is előszeretettel viseli saját darabjait, olyannyira, hogy csak akkor húz nadrágot, ha futni indul.

Meska boltodnak nagyon kedves neve van: Marticicc. Elárulod, milyen jelentéstartalom van mögötte?

A névnek nincs különösebben köze az általam készített ruhákhoz – régen egy barátnőm adta ezt a becenevet nekem, és, amikor elkezdtem kialakítani a boltom a Meskán, elsőre ez jutott eszembe. Legnagyobb meglepetésemre rögtön meg is talált egy-két vásárló, ezért úgy döntöttem, kabalából megtartom a Marticicc nevet. 

Mikor kezdtél el érdeklődni a divat, a ruhakészítés iránt? És hogy lett az érdeklődésből sikeres rockabilly/pin-up fókuszú vállalkozás?

Szerencsére jó a kézügyességem, volt, hogy festésből kerestem a zsebpénzem. Egyetemista koromban szobrokat készítettem, aztán elkezdett érdekelni a varrás is. Filmeken és fotókon mindig csodáltam a rockabilly stílusú ruhákat, és én magam is nagyon szerettem volna viselni őket, csak hát akkoriban itthon még beszerezhetetlenek voltak.

Mi lenne, ha elkészíteném álmaim ruháját? – ez a kérdés motoszkált a fejemben.  Végül rendeltem külföldről anyagot, és vettem egy varrógépet. Sokat olvastam, kutattam, majd autodidakta módon megtanultam, hogyan is kell a rockabilly stílusú ruhákat elkészíteni.

A pin-up stílus/szubkultúra szinte egyidős a rockabilly-vel: a pin-up lányok klasszikus és elegáns, de egyben kacér ruhákat viseltek, s nemzedékeken át díszítették a falakat és a hirdetőtáblákat. Ruhájuk kiemelte a nőies idomokat, de nem túl kihívó módon. A rockabilly mint zenei stílus az ’50-es évek Amerikájában született meg, a lázadás és a szabadság életérzését közvetítette, aztán ez az életérzés megjelent a divatban is. A rockabilly tehát egyszerre zenei és divatirányzat.

Egy Fenyő Miklós-koncert vagy egyéb rockabilly rendezvény közeledtével több szokott fogyni a termékeidből?

Igen! Sokszor úgy keresnek meg, hogy s.o.s. kellene ruha, mert koncert, vagy fesztivál lesz. De előszeretettel készíttetnek ruhát a hölgyek motoros- és autós találkozókra, farsangra, vagy menyecskeruhának.

Minden szezonra találni ruhát a boltodban. Mi például rajongunk a cseresznye- és levendulamintásokért, de ugyanennyire a szívünk csücske a portugál-spanyol csempemintás változat is.

Utóbbi az én személyes kedvencem is! Hogy ennyire széles a választék, az annak is köszönhető, hogy figyelemmel kísérem a külföldi trendeket és az aktualitásokat.

A karácsonyi motívumvilágú ruhák októberben jelennek meg a boltomban, ezek hosszú ujjú, zártabb darabok. Valentin nap előtt a piros ruháké, halloween környékén a koponya- és tökmintás ruháké a főszerep, míg nyáron a gyümölcsösek és az egyszínű pöttyösek a legnépszerűbbek.

A legnagyobb sikert az ún. Folk Rockabilly matyó mintás szoknyám aratja, s szintén nagyon kedvelt a kalocsai bordűrös is.

Az anyaghoz álmodod meg a ruhát, vagy fordítva? 

Ha egy anyag megragadja a tekintetem, szinte azonnal látom is magam előtt a fazont.

Van, hogy filmek inspirálnak, de arra mindig ügyelek, hogy ne lemásoljam a látott szettet, hanem azt csupán alapul véve egy sajátos marticicces ruhát alkossak. Csak ritkán rajzolom le papírra az elképzelésem, meglehetősen nagy gyűjteményem van ugyanis eredeti ’50-es és ’60-as években készült vintage ruhákból. Ezek alapján szoktam átméretezni a szabásmintát, ezekből kiindulva szoktam új fazont kialakítani.

Be lehet határolni a korosztályt, akiknek valók ezek a ruhák?

Kamaszok, érett hölgyek és hatvanévesek is rendeltek már tőlem. Gyerekméretű rockabilly ruhákra is lenne igény, de az egy külön műfaj, azt nem vállalom. Viszont anya-lánya összeállításokat örömmel készítek, és készítettem is már.

Bizonyára volt már olyan megrendelésed, ami elsőre lehetetlen küldetésnek tűnt számodra.

Még sok évvel ezelőtt egy fotózáshoz kértek egy olyan ruhát, amit régen Marilyn Monroe viselt: halványkék, fehér pici pöttyökkel. Csakhogy nem A-vonalú, hanem szűk fazonban kérték, csipkefodorral az alján. Kihívás volt, hogy ne lemásolva legyen a ruha, hanem látszódjon rajta a saját „kézjegyem”. Személyes ruhapróbára nem került sor, mert mindent online beszéltük meg – ez tovább fokozta az izgalmat. Szerencsére nagyon jól sikerült a ruha, a megrendelő teljes mértékben elégedett volt.

Hároméves meskás tapasztalataiból kiindulva miért lehet a Meska jó döntés egy vállalkozónak?

Hatalmas kényelmet ad, hogy nem kell az önreklámozással foglalkozni, a termékeim híre hírlevélben, social media felületeken is eljut a potenciális vásárlókhoz. Volt honlapom, de egy idő után megszüntettem, olyannyira bevált a Meska. A számlázás is átlátható, könnyű kezelni a felületet. A Meska egyfajta szűrő is, mert azok vásárolnak itt, akiknek fontos a minőség, az egyediség. Nagy szükség volt már arra, hogy Magyarországon is legyen egy nívós online kézműves-design piactér!

Rockabilly/pin-up stílusú ruhákért nézd meg Marticicc Meska boltját.