MESKA Blog

Boszorkány kalap készítése, 2 az 1-ben

Készíts egy bohókás karimájú 2 az 1-ben boszorkánykalapot! Kíváncsi vagy, mitől 2 az 1-ben? Csinálj magadnak, a lányodnak is, és végül a játékbabát se felejtsd ki!

Mi kell hozzá?

– szivacs: 0,5 méteres darab

– fekete szoknyabélés (1 m, 140 cm széles anyag biztos elég)

– díszítéshez: tüll vagy kb 80 cm szép szalag. (kétféle dísz is kelleni fog)

A kalap magassága 30 cm lesz, a karima belseje felnőttnek 70 cm, kisgyereknek 60 cm.

Először kivágom a kalap tetejét, a 2 háromszöget (ld. fent balra az 1. kép), oldalt összevarrom (ld 2-es kép, középen).

Két háromszög kell, az alapjuk 35 cm (gyereknek 30), a magassága 30 cm legyen.

A karima elkészítése szivacsból: ehhez két fél karimát fogok készíteni. Belső kerülete 22 cm, gyerekeknek 19 cm.

A külső kör még 9 cm kifelé, ez a karima szélessége.

Kivágom a középső kört (a meglepetéshez félreteszem) a maradékot kettévágom: így két fél karimánk lesz.

Ezután kiszabom a fekete anyagot, majd összevarrom. 

A háromszögekhez „extra ráhagyással” egy olyan darabot is hozzászabok, amit majd a kalap belsejébe visszahajtok (kb. a magasság feléig), hogy ne lehessen belül se látni a szivacsot. És a meglepetéshez is kelleni fog! A két fél karimához is ki kell szabni összesen négy fél karimányi anyagot, varrásszélesség ráhagyásával. A képen 2-2 darab anyag van a szivacsok alatt, színével szembe fordítva.

Összevarrom őket, a háromszögnél az „extra” ráhagyásnál lyukat hagyok a kifordításhoz, a karimáknál pedig az egyik rövid oldalon. Körbevágom a varrás mentén, minél kisebbre a ráhagyást, kifordítva levasalom. A fekete anyagot belül hozzávarrom kézzel a szivacshoz, de előtte kívül megtűzöm, mert ha elcsúszik az anyag, a háromszög aljánál feszülni fog.

A karimát rávarrom a kalapra. Ha nagyon csúcsos a két háromszög, kicsit ívesre varrom a sarkát, a fölösleges anyag a két fekete rétegen belülre kerüljön. A két fél karimát összevarrom azon a végükön, ahol el vannak dolgozva, majd a süveg részhez varrom. Mikor végzek, a karimák valószínűleg hosszabbak, mint amire szükség van. Egymásra hajtom a szivacsokat, a fekete anyagot pedig vissza, befelé, hogy a fölösleg ne látszódjon.

Mitől kettő az egyben?

Úgy készítettem a kalapot, hogy ki is tudjuk fordítani. Nem teljesen, így nem dupla süvegünk lesz, hanem fordítás után egy csinos bohókás kalapot kapunk. Ha megunjuk a boszorkányságot – és épp senki nem számít rá – egy hirtelen mozdulattal változzunk szép (Rongy)ladyvé! Elkészítem a második  (kifordított) kalapot! A félig kifordított kalap tetejére kört vágok egy szivacsból, ami pont befedi (a maradék szivacs körből kijön). Ezután körbevonom fekete anyaggal. Négy helyen rögzítem a kalap tetejére gombostűkkel, majd rávarrom.

A díszítés

Mindkét oldalon díszítem a süveget, illetve a kalapot. Ez lehet egy szalag körben, vagy egy rózsa ráhajtogatva (például a maradék fekete anyagdarabokból, közepébe dugva egy kis tüllt). Kívülre tegyünk valami boszis díszt, belülre (a kifordított kalapra) valami ránk jellemző nőieset!

edesotthon kézműves boltjában is találsz csodaszép boszorkányokat, melyeknek már süvege és seprűje is van!

Cover: Olia Danilevich / Pexels free

Ha egyéb boszorkányos ajándék vagy kiegészítő érdekel, nézz szét halloweeni kínálatunkban is.